EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1288

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/1288 av den 6 april 2022 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2088 vad gäller tekniska standarder för tillsyn som specificerar innehållet i och presentationen av information med avseende på principen om att inte orsaka betydande skada, och som specificerar innehållet i, metoderna för och presentationen av information med avseende på hållbarhetsindikatorer och negativa konsekvenser för hållbar utveckling, samt innehållet i och presentationen av information med avseende på främjande av miljörelaterade eller sociala egenskaper och mål för hållbar investering i upplysningar som lämnas innan avtal ingås, på webbplatser och i regelbundna rapporter (Text av betydelse för EES)

C/2022/1931

EUT L 196, 25.7.2022, p. 1–72 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 20/02/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1288/oj

25.7.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 196/1


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2022/1288

av den 6 april 2022

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2088 vad gäller tekniska standarder för tillsyn som specificerar innehållet i och presentationen av information med avseende på principen om att inte orsaka betydande skada, och som specificerar innehållet i, metoderna för och presentationen av information med avseende på hållbarhetsindikatorer och negativa konsekvenser för hållbar utveckling, samt innehållet i och presentationen av information med avseende på främjande av miljörelaterade eller sociala egenskaper och mål för hållbar investering i upplysningar som lämnas innan avtal ingås, på webbplatser och i regelbundna rapporter

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2088 av den 27 november 2019 om hållbarhetsrelaterade upplysningar som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn (1), i synnerhet artikel 2a.3, artikel 4.6 tredje stycket, artikel 4.7 andra stycket, artikel 8.3 fjärde stycket, artikel 8.4 fjärde stycket, artikel 9.5 fjärde stycket, artikel 9.6 fjärde stycket, artikel 10.2 fjärde stycket, artikel 11.4 fjärde stycket och artikel 11.5 fjärde stycket, och

av följande skäl:

(1)

Hållbarhetsrelaterade upplysningar i sektorn för finansiella tjänster bör vara tillräckligt tydliga, kortfattade och framträdande för att göra det möjligt för slutinvesterare att fatta välinformerade beslut. I detta syfte bör slutinvesterare ha tillgång till tillförlitliga uppgifter som de kan använda och analysera vid lämplig tidpunkt och på ett effektivt sätt. Den information som tillhandahålls i sådana upplysningar bör därför granskas och revideras i enlighet med de direktiv, förordningar och nationella bestämmelser som avses i artiklarna 6.3 och 11.2 i förordning (EU) 2019/2088. Dessutom bör det fastställas regler angående offentliggörandet av denna information på webbplatser, när sådant offentliggörande krävs i förordning (EU) 2019/2088.

(2)

Innehållet och presentationen av hållbarhetsrelaterade upplysningar med avseende på finansiella produkter som hänvisar till en korg av index bör ge slutinvesterarna en heltäckande översikt över sådana finansiella produkters egenskaper. Det är därför nödvändigt att hållbarhetsrelaterade upplysningar rörande ett index som har valts som referensvärde och som består av en korg av index omfattar både korgen och varje enskilt index i den korgen.

(3)

För slutinvesterare som har ett intresse i finansmarknadsaktörers och finansiella rådgivares hållbarhetsresultat är det av avgörande betydelse att den information som tillhandahålls av finansmarknadsaktörer om de huvudsakliga negativa konsekvenserna av deras investeringsbeslut för hållbarhetsfaktorer, och av finansiella rådgivare om de huvudsakliga negativa konsekvenserna av deras investeringsråd eller försäkringsråd för hållbarhetsfaktorer, är heltäckande. Denna information bör därför omfatta både direkta och indirekta investeringar i tillgångar.

(4)

Det är nödvändigt att se till att den information som lämnas enkelt kan jämföras och att indikatorerna för de huvudsakliga negativa konsekvenserna av investeringsbeslut för hållbarhetsfaktorer är lättförståeliga. Bättre jämförbarhet och förståelighet uppnås om man särskiljer mellan indikatorer för å ena sidan negativa konsekvenser som alltid leder till huvudsakliga negativa konsekvenser, och å andra sidan ytterligare indikatorer för negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer som huvudsakligen gäller finansmarknadsaktörerna. Det är dock viktigt att se till att investeringsbeslutens negativa konsekvenser för klimatet, eller för andra miljörelaterade hållbarhetsfaktorer, anses vara lika viktiga som investeringsbeslutens negativa konsekvenser för sociala hållbarhetsfaktorer och hållbarhetsfaktorer rörande mänskliga rättigheter samt bekämpning av korruption och bestickning. De ytterligare indikatorerna för huvudsakliga negativa konsekvenser bör därför avse minst en av dessa faktorer. För att säkerställa förenligheten med andra hållbarhetsrelaterade upplysningar bör indikatorerna för huvudsakliga negativa konsekvenser använda standardiserade mått där så är relevant, och bygga på de indikatorer som används i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/1818 (2) och kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/2139 (3).

(5)

För att göra det ännu lättare att jämföra den information som ska lämnas, bör informationen om huvudsakliga negativa konsekvenser relatera till referensperioder som löper från den 1 januari till den 31 december föregående år, och bör offentliggöras senast på det gemensamma datumet 30 juni varje år. Det är dock möjligt att finansmarknadsaktörernas investeringsportföljer med jämna mellanrum ändras inom dessa referensperioder. Fastställandet av huvudsakliga negativa konsekvenser bör därför genomföras på minst fyra bestämda datum under en sådan referensperiod och genomsnittsresultatet bör offentliggöras på årsbasis. För att säkerställa att slutinvesterare kan jämföra hur finansmarknadsaktörerna har beaktat de huvudsakliga negativa konsekvenserna över tid bör finansmarknadsaktörerna tillhandahålla en historisk jämförelse på årsbasis av sina rapporter under minst de fem föregående referensperioderna om dessa finns tillgängliga.

(6)

Finansmarknadsaktörer som beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för första gången under ett givet kalenderår bör behandlas på ett lämpligt sätt, samtidigt som man även ser till att slutinvesterare får lämplig information innan de fattar sina investeringsbeslut. Sådana finansmarknadsaktörer bör därför offentliggöra information om de åtgärder de planerar vidta eller de mål de har satt upp för den påföljande referensperioden för att undvika eller begränsa alla de huvudsakliga negativa konsekvenser som identifieras. Av samma skäl bör de även offentliggöra information om sin policy för att identifiera och prioritera huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer och de internationella standarder de kommer att tillämpa under denna påföljande referensperiod.

(7)

Slutinvesterare bör, oberoende av den medlemsstat i vilken de är bosatta, kunna jämföra de offentliggjorda huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer. Finansmarknadsaktörerna bör därför tillhandahålla en sammanfattning av sina upplysningar, skriven både på ett språk som är brukligt i internationella finanssammanhang och på ett av de officiella språken i de medlemsstater där dessa finansmarknadsaktörers finansiella produkter tillhandahålls.

(8)

Finansiella rådgivare använder sig av information om huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer som tillhandahålls av finansmarknadsaktörer. I den information som tillhandahålls av finansiella rådgivare om huruvida och hur de beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer inom ramen för sina investerings- eller försäkringsråd bör därför tydligt anges hur informationen från finansmarknadsaktörer behandlas och integreras i rådgivarnas investerings- och försäkringsråd. I synnerhet bör finansiella rådgivare som förlitar sig på kriterier eller tröskelvärden rörande huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer för att välja ut, eller ge råd om, finansiella produkter offentliggöra dessa kriterier eller tröskelvärden.

(9)

Måtten på koldioxidavtryck har ännu inte utvecklats fullt ut. Finansmarknadsaktörer som, i enlighet med artikel 4.2 d i förordning (EU) 2019/2088, i sina upplysningar på enhetsnivå hänvisar till den grad till vilken deras finansiella produkter är anpassade till målen i Parisavtalet, som antogs inom FN:s ramkonvention om klimatförändringar, bör därför basera dessa upplysningar på framåtblickande klimatscenarier.

(10)

Ett sätt på vilket finansiella produkter kan främja miljörelaterade eller sociala egenskaper är att beakta de huvudsakliga negativa konsekvenserna av investeringsbesluten. Finansiella produkter som har hållbar investering som sitt mål måste, som en del av de upplysningar som tillhandahålls rörande principen om att inte orsaka betydande skada, även beakta hållbarhetsindikatorer med avseende på de negativa konsekvenser som avses i artikel 4.6 och 4.7 i förordning (EU) 2019/2088. Av dessa skäl bör finansmarknadsaktörerna i sina hållbarhetsrelaterade upplysningar ange hur de, för de finansiella produkterna i fråga, beaktar de huvudsakliga negativa konsekvenser som deras investeringsbeslut har för hållbarhetsfaktorerna.

(11)

I artikel 10.1 andra stycket i förordning (EU) 2019/2088 krävs att finansmarknadsaktörer som tillhandahåller finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper lämnar upplysningar om dessa egenskaper utan att vilseleda slutinvesterarna. Detta innebär att finansmarknadsaktörerna inte bör lämna upplysningar om hållbarhet, däribland genom produktkategorisering, på ett sätt som inte avspeglar det sätt på viket den finansiella produkten rent faktiskt främjar dessa miljörelaterade eller sociala egenskaper. Finansmarknadsaktörerna bör därför endast lämna upplysningar om de kriterier för urval av underliggande tillgångar som är bindande för processen med att fatta investeringsbeslut, inte kriterier som de eventuellt ignorerar eller åsidosätter efter eget gottfinnande.

(12)

Finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper kan användas för att investera i en lång rad underliggande tillgångar, av vilka en del i sig eventuellt inte kvalificerar som hållbara investeringar eller bidrar till de särskilda miljörelaterade eller sociala egenskaper som främjas av den finansiella produkten. Exempel på sådana investeringar är säkringsinstrument, ej granskade investeringar för diversifieringsändamål, investeringar för vilka uppgifter saknas eller kontanter som innehas som kompletterande likviditet. Finansmarknadsaktörer som tillhandahåller sådana finansiella produkter bör därför vara helt öppna och tydliga med fördelningen av de underliggande investeringarna i dessa kategorier av investeringar.

(13)

Finansiella produkter kan framhålla främjande av miljömässiga och sociala egenskaper på en lång rad olika sätt, däribland i handlingar som lämnas innan avtal ingås eller i regelbundna rapporter, i deras produktnamn eller i marknadsföringsmaterial om deras investeringsstrategi, i standarder för finansiella produkter, i märkningar de omfattas av, eller i tillämpliga villkor för automatisk registrering. För att säkerställa att information om de främjade miljörelaterade eller sociala egenskaperna är jämförbar och lättförståelig bör finansmarknadsaktörer som tillhandahåller finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper bekräfta upplysningarna om främjandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper i bilagor till de handlingar eller den information som avses i artiklarna 6.3 och 11.2 i förordning (EU) 2019/2088 om upplysningar som lämnas innan avtal ingås och i regelbundna rapporter.

(14)

Finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper har olika höga hållbarhetsrelaterade ambitioner. Om dessa finansiella produkter delvis eftersträvar hållbara investeringar bör finansmarknadsaktörerna därför bekräfta detta i bilagorna till de handlingar eller den information som avses i artiklarna 6.3 och 11.2 i förordning (EU) 2019/2088 om upplysningar som lämnas innan avtal ingås och i regelbundna rapporter för att säkerställa att slutinvesterarna kan förstå de olika graderna av hållbarhet och fatta välinformerade investeringsbeslut när det gäller hållbarhet.

(15)

Finansiella produkter som har hållbar investering som sitt mål bör endast göra hållbara investeringar, men sådana produkter kan till viss del även göra andra investeringar om de så måste enligt sektorsspecifika regler. Det är därför lämpligt att kräva upplysningar om antalet andra investeringar och deras syfte, så att det går att kontrollera att dessa investeringar inte hindrar den finansiella produkten från att uppnå sitt mål för hållbar investering.

(16)

Många finansiella produkter förlitar sig på uteslutningsstrategier grundade på miljörelaterade eller sociala kriterier. Slutinvesterare bör ges den information som är nödvändig för att bedöma effekterna av dessa kriterier på investeringsbesluten, och effekterna av sådana uteslutningsstrategier på sammansättningen av den portfölj som blir resultatet. Marknadspraxis visar att en del uteslutningsstrategier framhålls som effektiva fastän de i verkligheten leder till uteslutning av endast ett begränsat antal investeringar, eller bygger på uteslutningar som krävs enligt lag. Det är därför nödvändigt att åtgärda problemen med ”grönmålning”, i synnerhet att en orättvis konkurrensfördel uppnås genom att en finansiell produkt rekommenderas som miljövänlig eller hållbar när den i själva verket inte uppfyller grundläggande miljörelaterade eller andra hållbarhetsrelaterade krav. För att förhindra vilseledande försäljning och grönmålning och för att ge slutinvesterarna en bättre förståelse av effekterna av de uteslutningsstrategier som tillämpas av vissa finansiella produkter bör finansmarknadsaktörerna bekräfta alla åtaganden när det gäller uteslutna investeringar, i synnerhet när dessa utgör bindande delar av investeringsstrategin, i informationen om tillgångsfördelning och i informationen om de hållbarhetsindikatorer som används för att mäta effekterna av sådana strategier.

(17)

Förordning (EU) 2019/2088 syftar till att minska informationsasymmetrin i förhållandet mellan huvudman och ombud med avseende på främjandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper och mål för hållbar investering. Förordningen kräver därför att finansmarknadsaktörer lämnar upplysningar innan avtal ingås och webbplatsupplysningar till slutinvesterare när de agerar ombud för de slutinvesterarna. För att det kravet ska vara helt effektivt bör finansmarknadsaktörer genom en finansiell produkts hela livscykel övervaka hur den produkten uppfyller de miljörelaterade eller sociala egenskaper om vilka upplysningar lämnats, eller målet för hållbar investering. Finansmarknadsaktörer bör därför, som en del av upplysningarna på sin webbplats, förklara de interna eller externa kontrollmekanismer som införts för att fortlöpande övervaka detta uppfyllande.

(18)

I förordning (EU) 2019/2088 anges att bedömningen av praxis för god styrning utgör en väsentlig del av de finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, eller som har hållbar investering som sitt mål. Finansmarknadsaktörer som tillhandahåller finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper eller som har ett mål för hållbar investering bör därför lämna information om sina policyer för bedömning av investeringsobjektens praxis för god styrning.

(19)

Enligt artikel 8.1 b i förordning (EU) 2019/2088 måste finansmarknadsaktörer som tillhandahåller finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper och som använder ett valt index som referensvärde lämna upplysningar om huruvida och på vilket sätt det indexet är förenligt med de egenskaperna. Enligt artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2088 krävs det däremot att finansmarknadsaktörer som tillhandahåller finansiella produkter som har hållbar investering som sitt mål och som använder ett valt index som referensvärde ska lämna information om hur detta index är anpassat till investeringsmålet och varför och på vilket sätt detta valda index skiljer sig från ett brett marknadsindex. För sådana finansiella produkter bör finansmarknadsaktörerna därmed tydligt visa att utformningen av det valda indexet är lämplig för uppfyllandet av det angivna målet för hållbar investering och att den finansiella produktens strategi säkerställer att den finansiella produkten hela tiden är anpassad till detta index. Därför bör upplysningar om metoden göras på indexnivå för sådana finansiella produkter.

(20)

Finansmarknadsaktörer får använda olika investeringsmetoder för att säkerställa att de finansiella produkter de tillhandahåller uppfyller de miljörelaterade eller sociala egenskaperna, eller uppnår målet för hållbar investering. Finansmarknadsaktörerna kan investera direkt i värdepapper som emitterats av investeringsobjekten eller göra indirekta investeringar. Finansmarknadsaktörerna bör vara tydliga med vilken andel av deras investeringar som utgörs av direkta innehav och vilken andel som utgörs av indirekta innehav. I synnerhet bör finansmarknadsaktörerna förklara hur användningen av derivat är förenlig med de miljörelaterade eller sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar eller med målet för hållbar investering.

(21)

För att säkerställa tydlighet för slutinvesterare bör den information som lämnas innan avtal ingås om finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper klargöra att dessa produkter inte har hållbar investering som mål, genom att ange detta i en redogörelse. I samma syfte, och för att säkerställa lika villkor som för finansiella produkter som har hållbar investering som sitt mål, bör andelen hållbara investeringar även anges i upplysningar som lämnas innan avtal ingås, webbplatsupplysningar och regelbundna rapporter om produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper.

(22)

I artikel 2.17 i förordning (EU) 2019/2088 definieras en hållbar investering som en investering i en ekonomisk verksamhet som bidrar till ett miljömål eller ett socialt mål, eller en investering i humankapital eller ekonomiskt eller socialt missgynnade grupper, förutsatt att investeringarna inte orsakar betydande skada för något av dessa mål och att investeringsobjekten följer praxis för god styrning. Principen om att inte orsaka betydande skada är särskilt viktig för finansiella produkter som har hållbar investering som sitt mål, eftersom förenligheten med denna princip är ett nödvändigt kriterium för bedömning av huruvida en investering uppfyller målet för hållbar investering. Den principen är dock även relevant för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper när de finansiella produkterna gör hållbara investeringar, eftersom finansmarknadsaktörerna bör lämna upplysningar om den andel hållbara investeringar som har gjorts. Finansmarknadsaktörer som tillhandahåller finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper och som delvis gör hållbara investeringar, eller finansiella produkter som har hållbar investering som mål, bör därför lämna information avseende principen om att inte orsaka betydande skada. Principen om att inte orsaka betydande skada är kopplad till upplysningarna om investeringsbeslutens huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer. Av detta skäl bör det i upplysningarna om finansiella produkter rörande principen om att inte orsaka betydande skada förklaras hur indikatorerna för negativa konsekvenser har beaktats. Eftersom dessa upplysningar är nära förbundna med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 (4) är det dessutom lämpligt att kräva ytterligare information om investeringarnas anpassning till de minimiskyddsåtgärder som fastställs i den förordningen.

(23)

För att göra det möjligt för investerare att bättre förstå de investeringsstrategier som erbjuds bör finansmarknadsaktörer använda sig av hållbarhetsrelaterade upplysningar på sina webbplatser för att mer utförligt behandla ämnen som kortfattat behandlats i handlingar som lämnas innan avtal ingås och ge ytterligare information som är av relevans för de slutinvesterarna. Innan ett avtal ingås bör finansmarknadsaktörerna informera slutinvesterarna om att mer produktspecifik, detaljerad information anges på webbplatsen och tillhandahålla en hyperlänk till denna information.

(24)

Produktupplysningarna på webbplatsen bör ge ytterligare detaljer om den investeringsstrategi som används för den berörda finansiella produkten, däribland policyn för bedömning av investeringsobjektens goda styrning, och den metod som används för att mäta huruvida den finansiella produkten uppfyller de miljörelaterade eller sociala egenskaperna eller uppfyller målen för hållbar investering. Dessutom bör finansmarknadsaktören på sin webbplats publicera en tydlig, kortfattad och lättförståelig sammanfattning av den information som tillhandahålls som en del av den regelbundna rapporteringen.

(25)

Med avseende på innehållet i de regelbundna rapporter som krävs enligt artikel 11 i förordning (EU) 2019/2088 bör finansmarknadsaktörer ge upplysningar om en minimiuppsättning standardiserade och jämförbara kvantitativa och kvalitativa indikatorer som visar hur varje finansiell produkt uppfyller de miljörelaterade eller sociala egenskaper som den främjar, eller det mål för hållbar investering som den syftar till att uppfylla. Dessa indikatorer bör vara relevanta för den finansiella produktens utformnings- och investeringsstrategi såsom denna beskrivs i den finansiella produktens information som lämnas innan avtal ingås. I synnerhet, för att säkerställa enhetligheten mellan de upplysningar som lämnas innan avtal ingås och de som lämnas i regelbundna rapporter, bör finansmarknadsaktörer i sina regelbundna rapporter redogöra för de särskilda hållbarhetsindikatorer som anges i de upplysningar som lämnas innan avtal ingås och som används för att mäta hur miljörelaterade eller sociala egenskaper uppfylls eller hur målet för hållbar investering uppnås.

(26)

Det är nödvändigt att säkerställa att slutinvesterare har en tydlig översikt över den finansiella produktens investeringar. Finansmarknadsaktörer bör därför i de regelbundna rapporter som krävs enligt artikel 11 i förordning (EU) 2019/2088 tillhandahålla information om den finansiella produktens femton viktigaste investeringars konsekvenser. Dessa viktigaste investeringar bör väljas ut på grundval av de investeringar som står för den största andelen investeringar under den period som den regelbundna rapporten omfattar, beräknade med lämpliga mellanrum för att vara representativa för den perioden. Om färre än femton investeringar står för hälften av den finansiella produktens investeringar bör finansmarknadsaktörerna tillhandahålla information enbart om de investeringarna. För att säkerställa en lämplig jämförbarhet över tid bör finansmarknadsaktörerna tillhandahålla en historisk jämförelse på årsbasis av deras regelbundna rapporter för åtminstone de fem närmast föregående perioderna, under förutsättning att regelbundna rapporter för de perioderna finns tillgängliga.

(27)

Finansmarknadsaktörer som tillhandahåller finansiella produkter som använder ett referensvärde för att uppfylla miljörelaterade eller sociala egenskaper, eller för att uppnå målet för hållbar investering, bör vara transparenta med hur väl den finansiella produkten kan hålla sig i linje med det valda referensvärdet när man strävar efter att uppfylla eller uppnå den egenskapen eller det målet. Av den anledningen och för att främja överensstämmelse med de upplysningar om miljö, sociala frågor och företagsstyrning som krävs på referensvärdesnivå enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 (5), bör finansmarknadsaktörer i sina regelbundna rapporter jämföra den berörda finansiella produktens resultat med det valda referensvärdet för alla de hållbarhetsindikatorer som är relevanta för att bevisa att det valda referensvärdet är anpassat till den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper eller dess mål för hållbar investering. Denna jämförelse bör också göra det möjligt för slutinvesterare att tydligt avgöra i vilken utsträckning den finansiella produkten har hållbara resultat jämfört med resultaten för en vanlig produkt.

(28)

Det är nödvändigt att säkerställa att slutinvesterare kan dra nytta av de hållbarhetsrelaterade upplysningarna i samband med ett erbjudande om en finansiell produkt från en finansmarknadsaktör från en annan medlemsstat. Finansmarknadsaktörer bör därför tillhandahålla en sammanfattning av informationen i dessa hållbarhetsrelaterade upplysningar på ett språk som är brukligt i internationella finanssammanhang. Om en finansiell produkt görs tillgänglig utanför den medlemsstat där finansmarknadsaktören är etablerad, bör en sammanfattning av denna information också tillhandahållas på ett av de officiella språken i den medlemsstat där den finansiella produkten görs tillgänglig.

(29)

Det är nödvändigt att säkerställa jämförbarhet mellan uppgifterna om de huvudsakliga negativa konsekvenserna, upplysningarna som lämnas innan avtal ingås och de regelbundna upplysningar som krävs enligt förordning (EU) 2019/2088, och att säkerställa att sådan information är lätt att förstå för slutinvesterare. Det är därför lämpligt att fastställa standardmallar för presentationen av denna information. Av samma anledning bör mallarna innehålla sammanfattande förklaringar till viktiga begrepp som används i dessa mallar.

(30)

Vissa finansiella produkter kan erbjuda slutinvesterarna en rad underliggande investeringsalternativ. Det är nödvändigt att säkerställa att slutinvesterare informeras om sådana produkters potentiella hållbarhetsresultat och att finansmarknadsaktörerna måste tillhandahålla information om de alternativ som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper eller har hållbar investering som mål. För finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper bör det tydliggöras att den utsträckning i vilken produkterna uppfyller dessa egenskaper beror på andelen alternativ som valts av slutinvesteraren som främjar dessa egenskaper och den tidsperiod under vilken slutinvesteraren investerar i dessa alternativ. Informationen bör också tydliggöra att för finansiella produkter som har hållbar investering som mål måste alla underliggande investeringsalternativ ha hållbara investeringar som mål. Det finns finansiella produkter som erbjuder slutinvesterare en rad underliggande investeringsalternativ, där ett eller flera av de underliggande investeringsalternativen anses vara finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper. För att ge fullständig transparens är det viktigt att säkerställa att information om dessa finansiella produkter också omfattar dessa alternativ. Det finns också finansiella produkter där ett eller flera av de underliggande investeringsalternativen är finansiella produkter som har hållbar investering som mål. I så fall bör informationen om dessa produkter omfatta dessa alternativ. Det finns också finansiella produkter där ett eller flera av de underliggande investeringsalternativen har hållbar investering som mål, men där dessa alternativ inte är finansiella produkter enligt definitionen i artikel 2.12 i förordning (EU) 2019/2088. Eftersom dessa alternativ ligger inom en övergripande finansiell produkt som omfattas av förordning (EU) 2019/2088 och har hållbar investering som mål, är det lämpligt att kräva grundläggande information om deras mål för hållbar investering.

(31)

Upplysningarna som lämnas innan avtal ingås om finansiella produkter som erbjuder en rad underliggande investeringsalternativ bör ge en lämplig nivå av hållbarhetsrelaterad information om den finansiella produkten totalt sett. Slutinvesterare bör förses med en sammanfattande lista över de hållbarhetsrelaterade underliggande investeringsalternativen och en tydlig indikation på var hållbarhetsrelaterad information om dessa alternativ finns. Den listan bör säkerställa att de underliggande investeringsalternativen kategoriseras på ett lämpligt sätt när det gäller målet för hållbar investering och främjande av miljörelaterade eller sociala egenskaper.

(32)

Att inkludera den hållbarhetsrelaterade informationen direkt i form av bilagor till de upplysningar som lämnas innan avtal ingås som avses i förordning (EU) 2019/2088 kan göra det svårt för en slutinvesterare att få tydliga och koncisa upplysningar eftersom den finansiella produkten kan erbjuda en rad underliggande investeringsalternativ och motsvarande antal bilagor med information. I sådana fall bör det vara tillåtet att sådan information tillhandahålls genom en hänvisning till andra upplysningar som görs enligt direktiv, förordningar eller nationell lagstiftning. För regelbundna upplysningar om finansiella produkter som erbjuder en rad underliggande investeringsalternativ bör den regelbundna informationen på samma sätt endast avse investeringsalternativen som faktiskt investeras i, eftersom investeringsalternativen som faktiskt investeras i styr i vilken utsträckning den finansiella produkten uppfyller de miljörelaterade eller sociala egenskaper som den främjar eller uppnår sitt mål för hållbar investering.

(33)

Genom förordning (EU) 2020/852 ändrades förordning (EU) 2019/2088, genom krav på att finansmarknadsaktörerna, i upplysningar som lämnas innan avtal ingås och i regelbundna rapporter angående finansiella produkter som har hållbar investering som mål och investerar i en ekonomisk verksamhet som bidrar till ett miljömål i den mening som avses i artikel 2.17 i den förordningen, inkluderar information om miljömålet enligt vad som fastställs i förordning (EU) 2020/852, och en beskrivning av hur och i vilken utsträckning den finansiella produktens underliggande investeringar görs i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter som avses i artikel 3 i den förordningen. Dessutom krävs det nu enligt förordning (EU) 2019/2088 att finansmarknadsaktörer, i upplysningar som lämnas innan avtal ingås och i regelbundna rapporter för finansiella produkter som främjar miljörelaterade egenskaper, inkluderar information som krävs för finansiella produkter som har hållbar investering som mål och investerar i en ekonomisk verksamhet som bidrar till ett miljömål, enligt vad som avses i den förordningen. Det är nödvändigt att göra det möjligt för slutinvesterare att enkelt jämföra i hur hög grad finansiella produkter investerar i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. Finansmarknadsaktörerna bör därför, vid tillämpningen av artiklarna 6.1, 6.2 och 11.2 i förordning (EU) 2019/2088, i bilagorna till de dokument eller den information som avses i artiklarna 6.3 och 11.2 i den förordningen, inkludera grafiska framställningar av sådana investeringar baserade på en standardiserad mätmetod, där täljaren utgörs av marknadsvärdet för investeringar i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter och nämnaren utgörs av samtliga investeringars marknadsvärde. För att ge tillförlitlig information till slutinvesterarna bör täljaren innefatta marknadsvärdet för de investeringar i investeringsobjekt som utgör andelen miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter hos dessa investeringsobjekt, och intäkterna från skuldförbindelser där villkoren för skuldförbindelserna kräver att dessa intäkter används till miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. För att få med alla investeringar som kan finansiera miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, bör det vara möjligt att i täljaren inkludera infrastrukturtillgångar, fastighetstillgångar, värdepapperiseringstillgångar och investeringar i andra finansiella produkter som avses i artikel 5 första stycket och artikel 6 första stycket i förordning (EU) 2020/852. På grund av bristen på tillförlitliga metoder för att avgöra i hur stor utsträckning exponeringar genom derivat är exponeringar mot miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, bör sådana exponeringar inte ingå i täljaren. Nämnaren bör utgöras av samtliga investeringars marknadsvärde.

(34)

Det finns just nu ingen lämplig metod för att beräkna i hur stor utsträckning exponeringar mot nationella regeringar, centralbanker och överstatliga emittenter (”exponeringar i statspapper”) är exponeringar mot miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. För att ge slutinvesterarna en bättre bild av omfattningen av investeringar i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter är det lämpligt att beräkna och grafiskt framställa detta på två sätt. Det första sättet är att tillåta att det i täljaren inkluderas investeringar i skuldförbindelser utfärdade av nationella regeringar, centralbanker och överstatliga emittenter när det i skuldförbindelsernas villkor krävs att inkomsterna används till miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, och att det i nämnaren inkluderas investeringar i skuldförbindelser utfärdade av nationella regeringar, centralbanker och överstatliga emittenter, oavsett hur inkomsterna används. Som ytterligare underlag till slutinvesterarnas investeringsbeslut bör finansmarknadsaktörerna förklara varför vissa exponeringar i statspapper inte är i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, inklusive när så är fallet på grund av brist på lämpliga metoder för att beräkna i vilken utsträckning dessa exponeringar är exponeringar mot miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. Det andra sättet är att exkludera exponeringar i statspapper från täljaren och från nämnaren, och därmed förbättra jämförbarheten mellan finansiella produkter ytterligare, och göra det möjligt för investerarna att bedöma i hur stor utsträckning finansiella produkter investerar i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter utan att exponeringar i statspapper ingår.

(35)

Finansmarknadsaktörer bör kunna använda uppgifter från tredjepartsleverantörer när företagen ännu inte följer kraven i artikel 8 i förordning (EU) 2020/852 om att lämna information om hur och i vilken utsträckning deras verksamheter är förbundna med ekonomiska verksamheter som anses vara miljömässigt hållbara enligt artiklarna 3 och 9 i den förordningen. För att bedöma investeringar i investeringsobjekt som inte måste lämna sådana upplysningar som krävs i artikel 8 i förordning (EU) 2020/852, bör finansmarknadsaktörerna bedöma och använda de offentligt rapporterade uppgifterna. Det är bara när sådana uppgifter inte är tillgängliga som finansmarknadsaktörerna bör tillåtas att använda uppgifter som har erhållits antingen direkt från investeringsobjekten eller från tredje part, i båda fallen förutsatt att de uppgifter som görs tillgängliga genom sådana upplysningar motsvarar de uppgifter som görs tillgängliga genom de upplysningar som lämnas i enlighet med denna artikel 8.

(36)

Det är nödvändigt att säkerställa att finansiella produkter konsekvent lämnar information om i hur hög grad investeringar i investeringsobjekt som inte är icke-finansiella företag är investeringar i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter enligt artiklarna 3 och 9 i förordning (EU) 2020/852. I detta syfte bör finansmarknadsaktörerna välja antingen andel av omsättning, kapitalutgifter eller driftsutgifter för att beräkna den centrala resultatindikatorn per finansiell produkt och på så vis mäta denna grad, och de bör upplysa om detta val i bilagorna till dokumenten eller informationen som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088. För att säkerställa att finansiella produkter kan jämföras och för att ge en tydlig bild till slutinvesterare, bör den centrala resultatindikatorn som standard vara omsättningen. Kapitalutgifter eller driftsutgifter bör endast användas när den finansiella produktens egenskaper motiverar sådan användning, i synnerhet när kapitalutgifter eller driftsutgifter är mer representativa för i hur hög grad dessa finansiella produkter investerar i miljömässigt hållbara verksamheter, och förutsatt att denna användning förklaras. För investeringsobjekt som är finansiella företag enligt definitionen i artikel 1.8 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/2178 (6) bör jämförbarhet uppnås genom krav på användning av samma centrala resultatindikator för samma typ av finansiellt företag. För försäkringsföretag och återförsäkringsföretag som bedriver skadeförsäkringsverksamhet bör det vara möjligt att kombinera de centrala resultatindikatorerna för investering och försäkringsverksamhet till en enda central resultatindikator. För att främja öppenhet för slutinvesterarna är det nödvändigt att kräva att det i de regelbundna upplysningarna om hur och i vilken utsträckning den finansiella produktens underliggande investeringar görs i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter ges en jämförelse med de investeringsandelar i dessa ekonomiska verksamheter som finns med som mål i upplysningarna innan avtal ingås. För att säkerställa jämförbarhet och öppenhet bör det anges i upplysningarna i de regelbundna rapporterna i hur hög grad investeringarna gjordes i dessa ekonomiska verksamheter sett till omsättning, kapitalutgifter och driftsutgifter.

(37)

Bestämmelserna i denna förordning hänger nära samman med varandra eftersom de alla rör uppgifter som måste lämnas av finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare med avseende på hållbarhetsrelaterade upplysningar som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn enligt förordning (EU) 2019/2088. För att säkerställa överensstämmelse mellan dessa bestämmelser, som bör träda i kraft samtidigt, och för att ge bättre överblick över finansmarknadsaktörernas och de finansiella rådgivarnas skyldigheter enligt den förordningen, är det lämpligt att i en enda förordning inkludera alla de tekniska standarder för tillsyn som krävs enligt artikel 2a.3, artikel 4.6 tredje stycket, artikel 4.7 andra stycket, artikel 8.3 fjärde stycket, artikel 8.4 fjärde stycket, artikel 9.5 fjärde stycket, artikel 9.6 fjärde stycket, artikel 10.2 fjärde stycket, artikel 11.4 fjärde stycket och artikel 11.5 fjärde stycket.

(38)

Denna förordning grundar sig på förslaget till tekniska tillsynsstandarder som lämnats till kommissionen av Europeiska bankmyndigheten, Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten och Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (europeiska tillsynsmyndigheter).

(39)

De europeiska tillsynsmyndigheternas gemensamma kommitté, som avses i artikel 54 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (7), i artikel 54 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1094/2010 (8) och i artikel 54 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (9) har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska standarder för tillsyn som denna förordning grundar sig på, analyserat de möjliga kostnaderna och fördelarna och begärt råd från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010, den intressentgrupp för försäkring och återförsäkring som inrättats i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1094/2010 samt den intressentgrupp för värdepapper och marknader som inrättats i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1095/2010.

(40)

Det är nödvändigt att göra det möjligt för finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare att anpassa sig efter de krav som fastställs i denna delegerade förordning. Förordningens tillämpningsdatum bör därför skjutas upp till den 1 januari 2023. Det är emellertid nödvändigt att kräva att finansmarknadsaktörer som har beaktat investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer som avses i artikel 4.1 a i förordning (EU) 2019/2088, eller enligt vad som krävs i artikel 4.3 eller 4.4 i den förordningen, senast den 31 december 2022, för första gången offentliggör informationen om dessa konsekvenser på sina webbplatser i separata avsnitt med titeln ”Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer” senast den 30 juni 2023 för perioden 1 januari 2022 till 31 december 2022.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

DEFINITIONER OCH ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 1

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

(1)

finansiellt företag: en AIF-förvaltare enligt definitionen i artikel 4.1 b i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU (10), ett förvaltningsbolag enligt definitionen i artikel 2.1 b i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG (11), ett investeringsbolag som har förhandsauktoriserats i enlighet med artiklarna 27, 28 och 29 i direktiv 2009/65/EG och som inte för sin förvaltning har utsett ett förvaltningsföretag som är auktoriserat i enlighet med artiklarna 6, 7 och 8 i det direktivet, ett kreditinstitut enligt definitionen i artikel 4.1.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 (12), ett värdepappersföretag enligt definitionen i artikel 4.1.2 i förordning (EU) nr 575/2013, ett försäkringsföretag enligt definitionen i artikel 13.1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG (13), ett återförsäkringsföretag enligt definitionen i artikel 13.4 i direktiv 2009/138/EG, eller varje enhet i tredjeland som utför liknande verksamheter, är underställd tredjelandets lagar och övervakas av en tillsynsmyndighet i tredjelandet.

(2)

icke-finansiellt företag: ett företag som inte är ett finansiellt företag enligt definitionen i led 1.

(3)

exponering i statspapper: en exponering mot nationella regeringar, centralbanker och överstatliga emittenter.

(4)

miljömässigt hållbar ekonomisk verksamhet: en ekonomisk verksamhet som uppfyller de krav som fastställs i artikel 3 i förordning (EU) 2020/852.

(5)

ekonomisk omställningsverksamhet: en ekonomisk verksamhet som uppfyller de krav som fastställs i artikel 10.2 i förordning (EU) 2020/852.

(6)

möjliggörande ekonomisk verksamhet: en ekonomisk verksamhet som uppfyller de krav som fastställs i artikel 16 i förordning (EU) 2020/852.

Artikel 2

Allmänna principer för presentation av information

1.   Finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare ska tillhandahålla den information som krävs enligt denna förordning kostnadsfritt och på ett sätt som är lättillgängligt, icke-diskriminerande, framträdande, enkelt, koncist, begripligt, rättvist, tydligt och inte vilseledande. Finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare ska presentera och redovisa den information som krävs enligt denna förordning på ett lättläst sätt, använda tecken av läsbar storlek och använda en stil som underlättar dess förståelse. Finansmarknadsaktörer får anpassa teckenstorleken och teckensnittet, inklusive färg, som används i de mallar som fastställs i bilagorna I till V till denna förordning.

2.   Finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare ska lämna den information som krävs i denna förordning i ett sökbart elektroniskt format, såvida inget annat krävs i den sektorsspecifika lagstiftning som avses i artiklarna 6.3 och 11.2 i förordning (EU) 2019/2088.

3.   Finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare ska hålla informationen uppdaterad på sina webbplatser i enlighet med denna förordning. De ska tydligt ange datum för offentliggörande av informationen och datum för eventuell uppdatering. Om informationen presenteras som en nedladdningsbar fil, ska finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare ange versionshistoriken i filnamnet.

4.   Finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare ska, när dessa är tillgängliga, ange identifieringskoder för juridiska personer och internationella ISIN-koder när de hänvisar till enheter eller finansiella produkter i den information som tillhandahålls i enlighet med denna förordning.

Artikel 3

Referensvärden med korgindex

Om ett index som har valts som referensvärde består av en korg med index, ska finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare tillhandahålla den information som avser indexet med avseende på den korgen och varje index i korgen.

KAPITEL II

TRANSPARENS I FRÅGA OM NEGATIVA KONSEKVENSER FÖR HÅLLBARHETSFAKTORER

AVSNITT 1

Finansmarknadsaktörer

Artikel 4

Redogörelse där finansmarknadsaktörer anger att de beaktar sina investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

1.   Senast den 30 juni varje år ska de finansmarknadsaktörer som avses i artikel 4.1 a i förordning (EU) 2019/2088 eller artikel 4.3 eller 4.4 i den förordningen offentliggöra på sin webbplats, i ett separat avsnitt med titeln ”Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer”, den information som avses i artikel 4.1 a i förordning (EU) 2019/2088, i artikel 4.2, 4.3 och 4.4 i den förordningen och i artiklarna 4–10 i denna förordning. Denna information ska omfatta perioden 1 januari till och med 31 december föregående år och ska offentliggöras i avsnittet ”Hållbarhetsrelaterade upplysningar” som avses i artikel 23 i denna förordning.

2.   Finansmarknadsaktörer ska offentliggöra den redogörelse som avses i punkt 1 med användning av mallen i tabell 1 i bilaga I.

3.   Genom undantag från punkt 1, för finansmarknadsaktörer som för första gången offentliggör den redogörelse som avses i artikel 4.1 a i förordning (EU) 2019/2088 eller artikel 4.3 eller 4.4 i den förordningen, ska informationen som avses i punkt 1 omfatta perioden från den dag då investeringsbeslutens huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer först beaktades, fram till och med den 31 december samma år. Dessa finansmarknadsaktörer ska offentliggöra informationen i den redogörelse som avses i punkt 1 senast den 30 juni följande år.

Artikel 5

Sammanfattning

I det sammanfattande avsnittet i tabell 1 i bilaga I ska finansmarknadsaktörer inkludera allt följande:

a)

Namnet på den finansmarknadsaktör som redogörelsen för negativa konsekvenser för hållbarheten gäller.

b)

Det faktum att huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas.

c)

Referensperioden för redogörelsen.

d)

En sammanfattning av de huvudsakliga negativa konsekvenserna.

Det sammanfattande avsnittet i tabell 1 ska vara utarbetat på samtliga följande språk:

a)

Ett av de officiella språken i finansmarknadsaktörens hemmedlemsstat och, om det skiljer sig, på ett ytterligare språk som är brukligt i internationella finanssammanhang.

b)

Om en finansiell produkt från finansmarknadsaktören görs tillgänglig i en värdmedlemsstat, på ett av värdmedlemsstatens officiella språk.

Det sammanfattande avsnittet ska vid utskrift bestå av högst två sidor i A4-format.

Artikel 6

Beskrivning av investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

1.   I avsnittet ”Beskrivning av de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer” i tabell I i bilaga I, ska finansmarknadsaktörerna fylla i alla fält som hänför sig till indikatorerna för deras investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer, och de ska lägga till allt följande:

a)

Information om en eller flera ytterligare klimat- och miljörelaterade indikatorer, enligt tabell 2 i bilaga I.

b)

Information om en eller flera ytterligare indikatorer för sociala frågor och personalfrågor, respekt för mänskliga rättigheter, bekämpning av korruption och mutor, enligt tabell 3 i bilaga I.

c)

Information om andra indikatorer som används för att identifiera och bedöma ytterligare huvudsakliga negativa konsekvenser för en hållbarhetsfaktor.

2.   I avsnittet ”Beskrivning av de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer” i tabell I i bilaga I ska finansmarknadsaktörer beskriva de åtgärder som vidtagits under perioden från och med 1 januari till och med den 31 december föregående år och planerade åtgärder eller uppsatta mål för den efterföljande perioden från och med den 1 januari till och med den 31 december för att undvika eller minska de identifierade huvudsakliga negativa konsekvenserna.

3.   Finansmarknadsaktörerna ska i kolumnerna ”Konsekvenser” i avsnittet "Beskrivning av de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer” i tabell I i bilaga I inkludera ett värde för konsekvenserna som ett genomsnitt av konsekvenserna den 31 mars, 30 juni, 30 september och 31 december för varje period från och med den 1 januari till och med den 31 december.

Artikel 7

Beskrivning av strategier för att identifiera och prioritera investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

1.   I avsnittet ”Beskrivning av strategier för att identifiera och prioritera huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer” i tabell 1 i bilaga I, ska finansmarknadsaktörerna beskriva sina strategier för att identifiera och prioritera de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer och hur dessa strategier hålls uppdaterade och tillämpas, däribland samtliga följande uppgifter:

a)

Det datum då finansmarknadsaktörens styrande organ godkände dessa strategier.

b)

Hur ansvaret för genomförandet av dessa strategier fördelas inom ramen för organisatoriska strategier och förfaranden.

c)

Metoderna för att välja de indikatorer som avses i artikel 6.1 a, b och c och för att identifiera och bedöma de huvudsakliga negativa konsekvenser som avses i artikel 6.1, och särskilt en förklaring av hur dessa metoder tar hänsyn till hur sannolikt det är att dessa huvudsakliga negativa konsekvenser blir verklighet och hur allvarliga de är, inklusive deras potentiellt oåterkalleliga karaktär.

d)

Eventuell tillhörande felmarginal inom de metoder som avses i led c i denna punkt, med en förklaring av den marginalen.

e)

Datakällor som används.

2.   Om information om någon av de indikatorer som används inte är lättillgänglig, ska finansmarknadsaktörerna inkludera i avsnittet ”Beskrivning av strategier för att identifiera och prioritera huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer” i tabell 1 i bilaga I detaljer om de bästa insatser som används för att få informationen antingen direkt från investeringsobjekten eller genom att utföra ytterligare undersökningar, samarbeta med tredjepartsleverantörer eller externa experter eller göra rimliga antaganden.

Artikel 8

Strategier för engagemang

1.   I avsnittet ”Strategier för engagemang” i tabell 1 i bilaga I ska finansmarknadsaktörer tillhandahålla all följande information:

a)

I tillämpliga fall en kort sammanfattning av de strategier för engagemang som avses i artikel 3g i Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/36/EG (14).

b)

Korta sammanfattningar av alla andra strategier för engagemang för att minska huvudsakliga negativa konsekvenser.

2.   De korta sammanfattningar som avses i punkt 1 ska beskriva allt av följande:

a)

Indikatorerna för negativa konsekvenser som beaktas i de strategier för engagemang som avses i punkt 1.

b)

Hur dessa strategier för engagemang kommer att anpassas om det inte sker någon minskning av de huvudsakliga negativa konsekvenserna under mer än en rapporteringsperiod.

Artikel 9

Hänvisningar till internationella standarder

1.   I avsnittet ”Hänvisningar till internationella standarder” i tabell 1 i bilaga I ska finansmarknadsaktörer beskriva om och i vilken utsträckning de överensstämmer med uppförandekoder för ansvarsfullt företagande och internationellt erkända standarder för due diligence och rapportering och, i förekommande fall, graden av deras anpassning till Parisavtalets mål.

2.   Beskrivningen som avses i punkt 1 ska innehålla allt av följande:

a)

Indikatorerna som används för att beakta de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer som avses i artikel 6.1 som mäter den överensstämmelse eller anpassning som avses i punkt 1.

b)

Metoden och de data som används för att mäta den överensstämmelse eller anpassning som avses i punkt 1, inbegripet en beskrivning av tillämpningsområdet, datakällor och hur den använda metoden förutspår de huvudsakliga negativa konsekvenserna för investeringsobjekt.

c)

Om ett framåtblickande klimatscenario används, och i så fall namnet och leverantören av det scenariot och när det utformades.

d)

Där inget framåtblickande klimatscenario används, en förklaring till varför finansmarknadsaktören anser att framåtblickande klimatscenarier är irrelevanta.

Artikel 10

Historisk jämförelse

Finansmarknadsaktörer som har beskrivit de negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer under den period som föregick den period för vilken information ska lämnas i enlighet med artikel 6, ska i avsnittet ”Beskrivning av huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer” i tabell 1 i bilaga I tillhandahålla en historisk jämförelse av den aktuella rapporteringsperioden i förhållande till föregående rapporteringsperiod och därefter i förhållande till varje tidigare rapporteringsperiod, upp till de senaste fem föregående perioderna.

AVSNITT 2

Finansiella rådgivare

Artikel 11

Redogörelse där finansiella rådgivare anger att de i sin försäkrings- eller investeringsrådgivning beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

1.   De finansiella rådgivare som avses i artikel 2.11 a och b i förordning (EU) 2019/2088 och tillämpar artikel 4.5 a i den förordningen ska offentliggöra den information som avses i artikel 4.5 a i den förordningen i ett separat avsnitt på sina webbplatser med titeln ”Redogörelse för de huvudsakliga negativa konsekvenserna av försäkringsrådgivning för hållbarhetsfaktorer”.

2.   De finansiella rådgivare som avses i artikel 2.11 c–f i förordning (EU) 2019/2088 och tillämpar artikel 4.5 a i den förordningen ska offentliggöra den information som avses i artikel 4.5 a i den förordningen i ett separat avsnitt på sina webbplatser med titeln ”Redogörelse för de huvudsakliga negativa konsekvenserna av investeringsrådgivning för hållbarhetsfaktorer”.

3.   Den redogörelse och information som avses i punkterna 1 och 2 ska innehålla detaljer om processen som används av finansiella rådgivare för att välja de finansiella produkter de ger råd om, inbegripet allt följande:

a)

Hur finansiella rådgivare använder den information som offentliggörs av finansmarknadsaktörer i enlighet med denna förordning.

b)

Huruvida de finansiella rådgivarna rangordnar och väljer finansiella produkter på grundval av indikatorerna i tabell 1 i bilaga I och eventuella ytterligare indikatorer och, i tillämpliga fall, en beskrivning av den rangordning och urvalsmetod som används.

c)

Eventuella kriterier eller trösklar som grundar sig på de huvudsakliga negativa konsekvenserna i tabell 1 i bilaga I som används för att välja eller ge råd om finansiella produkter.

AVSNITT 3

Redogörelse där finansmarknadsaktörer anger att de inte beaktar sina investeringsbesluts negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer, och redogörelse där finansiella rådgivare anger att de i sin investerings- eller försäkringsrådgivning inte beaktar investeringsbesluts negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

Artikel 12

Redogörelse där finansmarknadsaktörer anger att de inte beaktar sina investeringsbesluts negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

1.   De finansmarknadsaktörer som avses i artikel 4.1 b i förordning (EU) 2019/2088 ska offentliggöra den information som avses i artikel 4.1 b i den förordningen i ett separat avsnitt på sina webbplatser med titeln ”Inget beaktande av investeringsbesluts negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer”.

2.   Redogörelsen som avses i punkt 1 ska innehålla allt följande:

a)

En tydlig redogörelse där det anges att finansmarknadsaktören inte beaktar sina investeringsbesluts negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer.

b)

Skälen till att finansmarknadsaktören inte beaktar sina investeringsbesluts negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer och, i relevanta fall, information om huruvida finansmarknadsaktören tänker beakta sådana negativa konsekvenser med hänvisning till indikatorerna som förtecknas i tabell 1 i bilaga I, och i så fall när.

Artikel 13

Redogörelse där finansiella rådgivare anger att de i sin investerings- eller försäkringsrådgivning inte beaktar sina investeringsbesluts negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

1.   De finansiella rådgivare som avses i artikel 2.11 a och b i förordning (EU) 2019/2088 och som tillämpar artikel 4.5 b i den förordningen ska offentliggöra den information som avses i artikel 4.5 b i denna förordning i ett separat avsnitt på sina webbplatser med titeln ”Inget beaktande av de negativa konsekvenserna av försäkringsrådgivning för hållbarhetsfaktorer”.

2.   De finansiella rådgivare som avses i artikel 2.11 c–f i förordning (EU) 2019/2088 och som tillämpar artikel 4.5 b i den förordningen ska offentliggöra den information som avses i artikel 4.5 b i den förordningen i ett separat avsnitt på sina webbplatser med titeln ”Inget beaktande av de negativa konsekvenserna av investeringsrådgivning för hållbarhetsfaktorer”.

3.   Den redogörelse och information som avses i punkterna 1 och 2 ska innehålla allt följande:

a)

En tydlig redogörelse där det anges att den finansiella rådgivaren i sin investerings- eller försäkringsrådgivning inte beaktar några negativa konsekvenser av sina investeringsbeslut för hållbarhetsfaktorer.

b)

Skälen till att den finansiella rådgivaren i sin investerings- eller försäkringsrådgivning inte beaktar några negativa konsekvenser av sina investeringsbeslut för hållbarhetsfaktorer och, i relevanta fall, information om huruvida den finansiella rådgivaren tänker beakta sådana negativa konsekvenser med hänvisning till de indikatorer som förtecknas i tabell 1 i bilaga I, och i så fall när.

KAPITEL III

PRODUKTUPPLYSNINGAR SOM LÄMNAS INNAN AVTAL INGÅS

AVSNITT 1

Främjande av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Artikel 14

Finansmarknadsaktörernas presentation av upplysningar som ska lämnas innan avtal ingås i enlighet med artikel 8.1, 8.2 och 8.2a i förordning (EU) 2019/2088

1.   Finansmarknadsaktörer ska presentera den information som ska offentliggöras enligt artikel 8.1, 8.2 och 8.2a i förordning (EU) 2019/2088 genom den mall som anges i bilaga II till denna förordning. Informationen ska bifogas som en bilaga till de handlingar eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088.

2.   Finansmarknadsaktörer ska i huvuddelen av de dokument eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088 inkludera en tydlig redogörelse där de anger att information om miljörelaterade eller sociala egenskaper finns i bilagan till de dokumenten eller den informationen.

3.   Finansmarknadsaktörer ska i början av bilagan till det dokument eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088 lämna all följande information:

a)

Huruvida den finansiella produkten avser att göra hållbara investeringar.

b)

Huruvida den finansiella produkten främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, utan att ha en hållbar investering som mål.

Artikel 15

Information om hållbar investering i tillgångsallokeringsavsnittet för finansiella produkter som främjar miljörelaterade egenskaper

1.   För de finansiella produkter som avses i artikel 6 första stycket i förordning (EU) 2020/852 ska finansmarknadsaktörerna ange, i avsnittet ”Till vilken lägsta nivå är de hållbara investeringarna med ett miljömål förenliga med kraven i EU-taxonomin?” i mallen som fastställs i bilaga II, allt följande:

a)

En grafisk framställning i form av ett cirkeldiagram av

i)

i hur hög grad de sammantagna investeringarna är investeringar i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, så som beräknas i enlighet med artikel 17.1–17.4 i denna förordning,

ii)

i hur hög grad de sammantagna investeringarna, exklusive exponeringar i statspapper, är investeringar i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, så som beräknas i enlighet med artikel 17.5 i denna förordning.

b)

En beskrivning av de av de finansiella produkternas investeringar som görs i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, inklusive huruvida dessa investeringars efterlevnad av kraven som fastställs i artikel 3 i förordning (EU) 2020/852 kommer att bli föremål för godkännande av en eller flera revisorer eller granskning av en eller flera tredje parter, och i så fall namnet eller namnen på revisorn eller den tredje parten.

c)

När de finansiella produkterna investerar i andra ekonomiska verksamheter än miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, en tydlig förklaring av skälen till detta.

d)

När de finansiella produkterna har exponeringar i statspapper och finansmarknadsaktören inte kan bedöma i vilken utsträckning dessa exponeringar bidrar till miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, en beskrivande förklaring av hur stor andel av de totala investeringarna som är investeringar som utgörs av dessa exponeringar.

2.   För punkt 1 a gäller att finansmarknadsaktörer ska använda

a)

samma centrala resultatindikator för de sammantagna investeringarna i icke-finansiella företag,

b)

samma centrala resultatindikator för de sammantagna investeringarna i samma typ av finansiella företag.

För försäkrings- och återförsäkringsföretag som utför skadeförsäkringsverksamhet kan den centrala resultatindikatorn vara en kombination av de centrala resultatindikatorerna för investering och försäkringsverksamhet, i enlighet med artikel 6 i delegerad förordning (EU) 2021/2178.

3.   För punkt 1 b gäller att beskrivningen ska innefatta allt följande:

a)

När det gäller investeringsobjekt som är icke-finansiella företag, om graden av investeringar i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter mäts genom omsättning eller om finansmarknadsaktören på grund av den finansiella produktens egenskaper har kommit fram till att det blir en mer representativ beräkning när graden mäts genom kapitalutgifter eller driftsutgifter, och skälet till detta beslut, inklusive en förklaring av varför detta beslut är lämpligt för investerare i den finansiella produkten.

b)

Om information om i hur hög grad investeringarna görs i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter inte är lättillgänglig genom offentliga upplysningar från investeringsobjekt, uppgifter om huruvida finansmarknadsaktören erhöll motsvarande information direkt från investeringsobjekten eller från tredjepartsleverantörer.

c)

En uppdelning av investeringarnas minimiandelar i de ekonomiska omställningsverksamheterna och i de möjliggörande ekonomiska verksamheterna, i båda fallen uttryckt som en procentandel av alla den finansiella produktens investeringar.

Artikel 16

Information om hållbar investering i tillgångsallokeringsavsnittet för finansiella produkter som främjar sociala egenskaper

För finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper och som innefattar ett åtagande för hållbara investeringar med ett socialt mål, ska finansmarknadsaktörer i avsnittet ”Vilken tillgångsallokering är planerad för den finansiella produkten?” i mallen som fastställs i bilaga II inkludera minimiandelen sådana hållbara investeringar.

Artikel 17

Beräkning av i hur hög grad investeringarna görs i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter

1.   Den grad i vilken investeringar görs i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter ska beräknas i enlighet med följande formel:

Image 1

där ”den finansiella produktens investeringar i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter” ska vara summan av marknadsvärdena för följande av den finansiella produktens investeringar:

a)

För investeringsobjekts skuldförbindelser och aktierelaterade värdepapper, när en andel av dessa investeringsobjekts verksamheter är förbunden med miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, marknadsvärdet för den andelen av dessa skuldförbindelser eller aktierelaterade värdepapper.

b)

För andra skuldförbindelser än de som avses i led a, när en andel av intäkterna genom villkoren för dessa skuldförbindelser måste användas exklusivt till miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, marknadsvärdet för den andelen.

c)

För obligationer utfärdade enligt unionslagstiftningen om miljömässigt hållbara obligationer, marknadsvärdet för dessa obligationer.

d)

För investeringar i fastighetstillgångar som anses vara miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, marknadsvärdet för dessa investeringar.

e)

För investeringar i infrastrukturtillgångar som anses vara miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, marknadsvärdet för dessa investeringar.

f)

För investeringar i värdepapperiseringspositioner enligt definitionen i artikel 2.19 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2402 (15) med underliggande exponeringar i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, marknadsvärdet för andelen sådana exponeringar.

g)

För investeringar i finansiella produkter som avses i artikel 5 första stycket och artikel 6 första stycket i förordning (EU) 2020/852, marknadsvärdet för den andel av dessa finansiella produkter som motsvarar i hur hög grad investeringarna görs i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, beräknat i enlighet med denna artikel.

I hur hög grad investeringar görs i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter ska beräknas genom de metoder för att beräkna korta nettopositioner som fastställs i artikel 3.4 och 3.5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2012 (16).

2.   För punkt 1 a gäller att andelen verksamheter hos investeringsobjekt som är förbundna med miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter ska beräknas på grundval av de lämpligaste centrala resultatindikatorerna för den finansiella produktens investeringar, genom följande information:

a)

För de investeringsobjekt som avses i artikel 8.1 och 8.2 i förordning (EU) 2020/852, upplysningar som lämnas av dessa investeringsobjekt i enlighet med den artikeln.

b)

För övriga investeringsobjekt, motsvarande information som finansmarknadsaktören erhållit direkt från investeringsobjekten eller från tredjepartsleverantörer.

3.   För de upplysningar som avses i artiklarna 15.1 a och 19.1 a, när det gäller investeringsobjekt som är icke-finansiella företag underställda skyldigheten att offentliggöra icke-finansiell information i enlighet med förordning (EU) 2021/2178 och andra icke-finansiella företag som inte är underställda denna skyldighet, ska i beräkningen som avses i punkt 2 omsättning användas som samma typ av central resultatindikator för samtliga icke-finansiella företag.

4.   När kapitalutgifter eller driftsutgifter, på grund av den finansiella produktens egenskaper, ger en mer representativ beräkning av i hur hög grad en investering görs i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, får genom undantag från punkt 3 den mest lämpliga av dessa två centrala resultatindikatorer användas till beräkningen. När det gäller investeringsobjekt som är finansiella företag underställda artikel 8.1 i förordning (EU) 2020/852, och andra finansiella företag som inte är underställda denna skyldighet, ska man i beräkningen som avses i punkt 2 använda de centrala resultatindikatorer som avses i avsnitt 1.1 b–e i bilaga III till den delegerade förordningen (EU) 2021/2178.

5.   För de upplysningar som avses i artiklarna 15.1 a ii, 19.1 a ii, 55.1 b iii och 62.1 b iii ska punkterna 1–4 i denna artikel gälla, förutom att exponeringarna i statspapper ska utelämnas från beräkningen av täljaren och nämnaren i formeln i punkt 1.

AVSNITT 2

Hållbar investering som mål

Artikel 18

Finansmarknadsaktörernas presentation av upplysningar för finansiella produkter som ska lämnas innan avtal ingås i enlighet med artikel 9.1–9.4a i förordning (EU) 2019/2088

1.   Finansmarknadsaktörer ska presentera den information som ska offentliggöras enligt artikel 9.1–9.4a i förordning (EU) 2019/2088 och detta avsnitt i en bilaga till dokumentet eller informationen som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088. De ska presentera denna information i ett format enligt mallen i bilaga III till denna förordning.

2.   Finansmarknadsaktörer ska i huvuddelen av det dokument eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088 inkludera en tydlig redogörelse där de anger att information om hållbara investeringar finns i den bilagan.

3.   Finansmarknadsaktörer ska i början av bilagan till det dokument eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088 lämna en redogörelse där de anger att den finansiella produkten har hållbar investering som sitt mål.

Artikel 19

Information om hållbar investering för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

1.   För de finansiella produkter som avses i artikel 5 första stycket i förordning (EU) 2020/852 ska finansmarknadsaktörerna i avsnittet ”Vilken är tillgångsallokeringen och minimiandelen hållbara investeringar?” i mallen som fastställs i bilaga III inkludera all följande information:

a)

En grafisk framställning i form av ett cirkeldiagram

i)

i enlighet med artikel 15.1 a i i denna förordning,

ii)

i enlighet med artikel 15.1 a ii i denna förordning.

b)

En beskrivning i enlighet med artikel 15.1 b i denna förordning.

c)

När de finansiella produkterna investerar i ekonomiska verksamheter som bidrar till ett miljömål och de ekonomiska verksamheterna inte är miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, en tydlig förklaring av skälen till detta.

d)

När de finansiella produkterna har exponeringar i statspapper och finansmarknadsaktören inte kan bedöma i vilken utsträckning dessa exponeringar bidrar till miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, en beskrivande förklaring av hur stor andel av de totala investeringarna som är investeringar som utgörs av dessa exponeringar.

2.   För punkt 1 a gäller att finansmarknadsaktörer ska tillämpa artikel 15.2.

3.   För punkt 1 b gäller att finansmarknadsaktörer ska tillämpa artikel 15.3.

4.   För finansiella produkter som investerar i en ekonomisk verksamhet som bidrar till ett socialt mål ska finansmarknadsaktörerna i avsnittet ”Vilken är tillgångsallokeringen och minimiandelen hållbara investeringar?” i mallen som fastställs i bilaga III inkludera minimiandelen sådana investeringar.

AVSNITT 3

Finansiella produkter med investeringsalternativ

Artikel 20

Finansiella produkter med ett eller flera underliggande investeringsalternativ som kvalificerar dessa finansiella produkter som finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

1.   Genom undantag från artiklarna 14–17 ska finansmarknadsaktörer, när en finansiell produkt erbjuder investeraren investeringsalternativ och ett eller flera av dessa investeringsalternativ gör att den finansiella produkten anses vara en finansiell produkt som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, i huvuddelen av det dokument eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088 inkludera en tydlig redogörelse som bekräftar allt följande:

a)

Att den finansiella produkten främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper.

b)

Att dessa egenskaper bara blir uppfyllda när den finansiella produkten investerar i minst ett av de investeringsalternativ som nämns i förteckningen som avses i punkt 2 a i denna artikel, och att minst ett av dessa alternativ innehas under innehavstiden för den finansiella produkten.

c)

Att ytterligare information om dessa egenskaper finns i de bilagor som avses i punkt 3 i denna artikel eller, i tillämpliga fall, genom de hänvisningar som avses i punkt 5 i denna artikel.

2.   Den tydliga redogörelse som avses i punkt 1 ska åtföljas av allt följande:

a)

En förteckning över de investeringsalternativ som avses i punkt 3, presenterade i enlighet med de kategorier för investeringsalternativ som avses i leden a, b och c i den punkten.

b)

Andelarna av investeringsalternativ inom var och en av de kategorier som avses i punkt 3 a, b och c, i förhållande till det totala antalet investeringsalternativ som erbjuds av den finansiella produkten.

3.   Finansmarknadsaktörer ska tillhandahålla all följande information i bilagorna till det dokument eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088 för följande kategorier av investeringsalternativ:

a)

För varje investeringsalternativ som betraktas som en finansiell produkt som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, informationen som avses i artiklarna 14–17 i denna förordning.

b)

För varje investeringsalternativ som kvalificerar som en finansiell produkt som har hållbar investering som mål, informationen som avses i artiklarna 18 och 19 i denna förordning.

c)

För varje investeringsalternativ som har hållbar investering som mål och inte är en finansiell produkt, information om målet för hållbar investering.

4.   Finansmarknadsaktörer ska presentera den information som avses i punkt 3 a, i form av mallen i bilaga II och den information som avses i punkt 3 b, i form av mallen i bilaga III.

5.   Genom undantag från punkt 3, när en finansiell produkt erbjuder investeraren en rad investeringsalternativ så att informationen om dessa investeringsalternativ inte kan tillhandahållas i bilagor till det dokument eller den information som avses i artikel 6.3 i förordningen (EU) 2019/2088 på ett tydligt och koncist sätt på grund av antalet bilagor som krävs, får finansmarknadsaktörer tillhandahålla den information som avses i punkt 3 i denna artikel genom att i huvuddelen av dokumentet eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088 inkludera hänvisningar till bilagorna till de upplysningar som krävs enligt de direktiv, förordningar och nationella bestämmelser som avses i denna punkt, där den informationen finns tillgänglig.

Artikel 21

Finansiella produkter med underliggande investeringsalternativ som alla har hållbar investering som mål

1.   Genom undantag från artiklarna 18 och 19, om en finansiell produkt erbjuder investeringsalternativ till investeraren och samtliga investeringsalternativ har hållbar investering som mål, ska finansmarknadsaktörerna bekräfta med en tydlig redogörelse i huvuddelen av det dokument eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning 2019/2088 att den finansiella produkten har hållbar investering som mål och att informationen om det målet finns tillgänglig i bilagorna till det dokument eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088 eller, i förekommande fall, genom de hänvisningar som avses i punkt 5 i denna artikel.

2.   Den tydliga redogörelse som avses i punkt 1 ska åtföljas av allt följande:

a)

En förteckning över de investeringsalternativ som avses i punkt 3, presenterade i enlighet med de kategorier för investeringsalternativ som avses i led a och b i den punkten.

b)

Andelarna för var och en av de kategorier av investeringsalternativ som avses i punkt 3 a och b, inom var och en av dessa kategorier i förhållande till det totala antalet investeringsalternativ som erbjuds av den finansiella produkten.

3.   Finansmarknadsaktörer ska tillhandahålla all följande information i bilagorna till det dokument eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088 för följande kategorier av investeringsalternativ:

a)

För varje investeringsalternativ som kvalificerar som en finansiell produkt som har hållbar investering som mål, informationen som avses i artiklarna 18 och 19 i denna förordning.

b)

För varje investeringsalternativ som har hållbar investering som mål och inte är en finansiell produkt, information om målet för hållbar investering.

4.   Finansmarknadsaktörer ska presentera den information som avses i punkt 3 a, i enlighet med mallen i bilaga III.

5.   Genom undantag från punkt 3, om en finansiell produkt erbjuder investeraren en rad investeringsalternativ så att informationen om dessa investeringsalternativ inte kan tillhandahållas i bilagor till det dokument eller den information som avses i artikel 6.3 i förordningen (EU) 2019/2088 på ett tydligt och koncist sätt på grund av att det krävs ett stort antal bilagor, får finansmarknadsaktörer tillhandahålla den information som avses i punkt 3 i denna artikel genom att i huvuddelen av dokumentet eller den information som avses i artikel 6.3 i förordning (EU) 2019/2088 inkludera hänvisningar till bilagorna till de tillämpliga upplysningar som krävs enligt de direktiv, förordningar och nationella bestämmelser som avses i denna punkt, där den informationen finns tillgänglig.

Artikel 22

Information om underliggande investeringsalternativ som har hållbar investering som mål och inte själva utgör finansiella produkter

Informationen om målet för de hållbara investeringar som avses i artiklarna 20.3 c och 21.3 b ska innehålla allt följande:

a)

En beskrivning av målet för hållbar investering.

b)

En förteckning över de indikatorer som används för att mäta uppnåendet av detta mål för hållbar investering.

c)

En beskrivning av hur investeringarna inte orsakar betydande skada för något av målen för hållbar investering, inbegripet all följande information:

i)

Hur indikatorerna för negativa konsekvenser i tabell 1 i bilaga I och eventuella relevanta indikatorer i tabellerna 2 och 3 i den bilagan beaktas.

ii)

Huruvida de hållbara investeringarna överensstämmer med OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, däribland principerna och rättigheterna i de åtta grundläggande konventionerna som anges i Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet och i det internationella regelverket för mänskliga rättigheter.

KAPITEL IV

PRODUKTUPPLYSNINGAR PÅ WEBBPLATSEN

Artikel 23

Webbplatsavsnitt för hållbarhetsrelaterade upplysningar för finansiella produkter

Finansmarknadsaktörer ska för varje finansiell produkt offentliggöra den information som avses i artikel 10.1 i förordning (EU) 2019/2088 i ett separat avsnitt med titeln ”Hållbarhetsrelaterade upplysningar” i samma del av deras webbplatser som övrig information om den finansiella produkten, inbegripet marknadsföringskommunikation. Finansmarknadsaktörer ska tydligt identifiera den finansiella produkt som informationen i avsnittet om hållbarhetsrelaterade upplysning avser och tydligt visa de miljörelaterade eller sociala egenskaperna eller målet för hållbar investering för den finansiella produkten.

AVSNITT 1

Produktupplysningar på webbplatsen för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

Artikel 24

Avsnitt inom produktupplysningar på webbplatsen för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

För finansiella produkter som främjar miljömässiga eller sociala egenskaper ska finansmarknadsaktörer offentliggöra den information som avses i artikel 10.1 i förordning (EU) 2019/2088 och artiklarna 25–36 i denna förordning i följande ordning och med samtliga följande avsnitt och titlar:

a)

”Sammanfattning”.

b)

”Inga mål för hållbar investering”.

c)

”Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper”.

d)

”Investeringsstrategi”.

e)

”Andel av investeringar”.

f)

”Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper”.

g)

”Metoder”.

h)

”Datakällor och databehandling”.

i)

”Begränsningar för metoder och data”.

j)

”Due diligence”.

k)

”Strategier för engagemang”.

l)

Om ett index har valts som ett referensvärde för att uppnå de miljörelaterade eller sociala egenskaper som främjas av den finansiella produkten, ”Valt referensvärde”.

Artikel 25

Webbplatsavsnittet ”Sammanfattning” för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

1.   I webbplatsavsnittet ”Sammanfattning” som avses i artikel 24 a ska finansmarknadsaktörerna sammanfatta all information som finns i de olika avsnitten som avses i den artikeln om de finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper. Sammanfattningsavsnittet ska vid utskrift bestå av högst två sidor i A4-format.

2.   Webbplatsavsnittet ”Sammanfattning” som avses i artikel 24 a ska tillhandahållas på åtminstone följande språk:

a)

Ett av de officiella språken i hemmedlemsstaten och, om det skiljer sig och om den finansiella produkten görs tillgänglig i mer än en medlemsstat, på ett ytterligare språk som är brukligt i internationella finanssammanhang.

b)

Om den finansiella produkten görs tillgänglig i en värdmedlemsstat, ett av de officiella språken i den värdmedlemsstaten.

Artikel 26

Webbplatsavsnittet ”Inget mål för hållbar investering” för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

1.   I webbplatsavsnittet ”Inget mål för hållbar investering” som avses i artikel 24 b ska finansmarknadsaktörerna ange följande: ”Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, men har inte hållbar investering som mål.”

2.   Om den finansiella produkten förbinder sig att göra en eller flera hållbara investeringar ska finansmarknadsaktörerna i webbplatsavsnittet ”Inget mål för hållbar investering” som avses i artikel 24 b förklara hur de hållbara investeringarna inte orsakar betydande skada för något av målen för hållbar investering inbegripet all följande information:

a)

Hur indikatorerna för negativa konsekvenser i tabell 1 i bilaga I och eventuella relevanta indikatorer i tabellerna 2 och 3 i den bilagan beaktas.

b)

Huruvida de hållbara investeringarna överensstämmer med OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, däribland principerna och rättigheterna i de åtta grundläggande konventionerna som anges i Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet och i det internationella regelverket för mänskliga rättigheter.

Artikel 27

Webbplatsavsnittet ”Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper” för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

I webbplatsavsnittet ”Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper” som avses i artikel 24 c ska finansmarknadsaktörerna beskriva de miljörelaterade eller sociala egenskaper som de finansiella produkterna främjar.

Artikel 28

Webbplatsavsnittet ”Investeringsstrategi” för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

I webbplatsavsnittet ”Investeringsstrategi” som avses i artikel 24 d ska finansmarknadsaktörerna beskriva allt följande:

a)

Investeringsstrategin som används för att uppfylla de miljörelaterade eller sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar.

b)

Policyn för att bedöma praxis för god styrning i investeringsobjekten, inbegripet med avseende på sunda förvaltningsstrukturer, förhållandet mellan anställda, personalersättning och efterlevnad av skatteregler.

Artikel 29

Webbplatsavsnittet ”Andel av investeringar” för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

I webbplatsavsnittet ”Andel av investeringar” som avses i artikel 24 e ska finansmarknadsaktörerna infoga den information som avses i artikel 14 och skilja mellan direkta exponeringar i investeringsobjekt och alla andra typer av exponeringar mot dessa enheter.

Artikel 30

Webbplatsavsnittet ”Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper” för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

I webbplatsavsnittet ”Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper” som avses i artikel 24 f ska finansmarknadsaktörerna beskriva hur de miljörelaterade eller sociala egenskaper som främjas av den finansiella produkten och de hållbarhetsindikatorer som används för att mäta uppnåendet av var och en av de miljörelaterade eller sociala egenskaper som främjas av den finansiella produkten övervakas under den finansiella produktens livscykel och tillhörande interna eller externa kontrollmekanismer.

Artikel 31

Webbplatsavsnittet ”Metoder för miljörelaterade eller sociala egenskaper” för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

I webbplatsavsnittet ”Metoder för miljörelaterade eller sociala egenskaper” som avses i artikel 24 g, ska finansmarknadsaktörerna beskriva metoderna för att mäta hur de sociala eller miljörelaterade egenskaper som främjas av den finansiella produkten uppfylls.

Artikel 32

Webbplatsavsnittet ”Datakällor och databehandling” för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

I webbplatsavsnittet ”Datakällor och databehandling” som avses i artikel 24 h ska finansmarknadsaktörerna beskriva allt följande:

a)

Datakällorna som används för att uppnå var och en av de miljörelaterade eller sociala egenskaper som främjas av den finansiella produkten.

b)

De åtgärder som vidtagits för att säkerställa datakvaliteten.

c)

Hur data behandlas.

d)

Andelen data som estimeras.

Artikel 33

Webbplatsavsnittet ”Begränsningar för metoder och data” för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

I webbplatsavsnittet ”Begränsningar för metoder och data” som avses i artikel 24 i, ska finansmarknadsaktörerna beskriva allt följande:

a)

Eventuella begränsningar för de metoder som avses i artikel 24 g, och för de datakällor som avses i artikel 24 h.

b)

På vilket sätt sådana begränsningar inte påverkar hur de miljörelaterade eller sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar uppfylls.

Artikel 34

Webbplatsavsnittet ”Due diligence” för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

I webbplatsavsnittet ”Due diligence” som avses i artikel 24 j, ska finansmarknadens aktörer beskriva den due diligence som utförs på den finansiella produktens underliggande tillgångar, inbegripet den interna och externa kontrollen av denna due diligence.

Artikel 35

Webbplatsavsnittet ”Strategier för engagemang” för finansiella produkter som främjar miljömässiga eller sociala egenskaper

I webbplatsavsnittet ”Strategier för engagemang” som avses i artikel 24 k, ska finansmarknadsaktörer beskriva de strategier för engagemang som är en del av den miljörelaterade eller sociala investeringsstrategin, däribland alla förvaltningsförfaranden som är tillämpliga på hållbarhetsrelaterade kontroverser i investeringsobjekten.

Artikel 36

Webbplatsavsnittet ”Valt referensvärde” för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

1.   I webbplatsavsnittet ”Valt referensvärde” som avses i artikel 24 l ska finansmarknadsaktörer beskriva om ett index har valts som ett referensvärde för att uppfylla de miljömässiga eller sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar, och hur det indexet överensstämmer med de miljömässiga eller sociala egenskaper som främjas av den finansiella produkten, inbegripet inmatningsdata, metoderna som används för att välja dessa data, ombalanseringsmetoderna och hur indexet beräknas.

2.   Om en del av eller all information som avses i punkt 1 publiceras på webbplatsen för administratören av referensvärdet, ska en hyperlänk till den informationen ges.

AVSNITT 2

Webbplatsens produktupplysningar för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

Artikel 37

Webbplatsens produktupplysningar för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

För finansiella produkter som har hållbar investering som mål ska finansmarknadsaktörerna offentliggöra den information som avses i artikel 10.1 i förordning (EU) 2019/2088 och i artiklarna 38–49 i denna förordning i följande ordning och med alla följande avsnitt och titlar:

a)

”Sammanfattning”.

b)

”Betydande skada orsakas inte för målet för hållbar investering”.

c)

”Den finansiella produktens mål för hållbar investering”.

d)

”Investeringsstrategi”.

e)

”Andel av investeringar”.

f)

”Övervakning av mål för hållbar investering”.

g)

”Metoder”.

h)

”Datakällor och databehandling”.

i)

”Begränsningar för metoder och data”.

j)

”Due diligence”.

k)

”Strategier för engagemang”.

l)

”Uppnåendet av målet för hållbar investering”.

Artikel 38

Webbplatsavsnittet ”Sammanfattning” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

1.   I webbplatsavsnittet ”Sammanfattning” som avses i artikel 37 a ska finansmarknadsaktörerna sammanfatta all information som finns i de olika avsnitten som avses i artikel 37 om de finansiella produkter som har hållbar investering som mål. Sammanfattningsavsnittet ska vid utskrift bestå av högst två sidor i A4-format.

2.   Webbplatsavsnittet ”Sammanfattning” som avses i artikel 37 a ska tillhandahållas på åtminstone följande språk:

a)

Ett av de officiella språken i hemmedlemsstaten och, om det skiljer sig och om den finansiella produkten görs tillgänglig i mer än en medlemsstat, på ett ytterligare språk som är brukligt i internationella finanssammanhang.

b)

Om den finansiella produkten görs tillgänglig i en värdmedlemsstat, ett av de officiella språken i den värdmedlemsstaten.

Artikel 39

Webbplatsavsnittet ”Betydande skada orsakas inte för målet för hållbar investering” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

I webbplatsavsnittet ”Betydande skada orsakas inte för målet för hållbar investering” som avses i artikel 37 b ska finansmarknadsaktörerna förklara huruvida och varför den finansiella produktens investeringar inte orsakar betydande skada för något av målen för hållbar investering och tillhandahålla all följande information:

a)

Hur indikatorerna för negativa konsekvenser i tabell 1 i bilaga I och eventuella relevanta indikatorer i tabellerna 2 och 3 i den bilagan beaktas.

b)

Huruvida de hållbara investeringarna överensstämmer med OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, däribland principerna och rättigheterna i de åtta grundläggande konventionerna som anges i Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet och i det internationella regelverket för mänskliga rättigheter.

Artikel 40

Webbplatsavsnittet ”Den finansiella produktens mål för hållbar investering” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

I webbplatsavsnittet ”Den finansiella produktens mål för hållbar investering” som avses i artikel 37 c ska finansmarknadsaktörerna beskriva den finansiella produktens mål för hållbar investering.

Artikel 41

Webbplatsavsnittet ”Investeringsstrategi” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

I webbplatsavsnittet ”Investeringsstrategi” som avses i artikel 37 d ska finansmarknadsaktörerna beskriva allt följande:

a)

Investeringsstrategin som används för att uppnå målet för hållbar investering.

b)

Policyn för att bedöma praxis för god styrning i investeringsobjekten, inbegripet med avseende på sunda förvaltningsstrukturer, förhållandet mellan anställda, personalersättning och efterlevnad av skatteregler.

Artikel 42

Webbplatsavsnittet ”Andel av investeringar” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

I webbplatsavsnittet ”Andel av investeringar” som avses i artikel 37 e ska finansmarknadsaktörerna föra in den information som avses i avsnittet ”Vilken är tillgångsallokeringen och minimiandelen hållbara investeringar?” i den mall som fastställs i bilaga III till denna förordning, och ska då skilja mellan direkta exponeringar i investeringsobjekt och alla andra typer av exponeringar mot dessa enheter.

Artikel 43

Webbplatsavsnittet ”Övervakning av målet för hållbar investering” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

I webbplatsavsnittet ”Övervakning av målet för hållbar investering” som avses i artikel 37 f ska finansmarknadsaktörerna beskriva hur målet för hållbar investering och de hållbarhetsindikatorer som används för att mäta uppnåendet av målet för hållbar investering övervakas under hela livscykeln för den finansiella produkten och tillhörande interna eller externa kontrollmekanismer.

Artikel 44

Webbplatsavsnittet ”Metoder” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

I webbplatsavsnittet ”Metoder” som avses i artikel 37 g, ska finansmarknadsaktörerna beskriva de metoder som används för att mäta uppnåendet av målet för hållbar investering och hur hållbarhetsindikatorerna för att mäta uppnåendet av målet för hållbar investering används.

Artikel 45

Webbplatsavsnittet ”Datakällor och databehandling” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

I webbplatsavsnittet ”Datakällor och databehandling” som avses i artikel 37 h ska finansmarknadsaktörerna beskriva allt följande:

a)

Datakällor som används för att uppnå den finansiella produktens mål för hållbar investering.

b)

De åtgärder som vidtagits för att säkerställa datakvaliteten.

c)

Hur data behandlas.

d)

Andelen data som estimeras.

Artikel 46

Webbplatsavsnittet ”Begränsningar för metoder och data” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

I webbplatsavsnittet ”Begränsningar för metoder och data” som avses i artikel 37 i, ska finansmarknadsaktörerna beskriva allt följande:

a)

Eventuella begränsningar för de metoder som avses i artikel 37 g, och för de datakällor som avses i artikel 37 h.

b)

Skäl till att sådana begränsningar inte påverkar uppnåendet av målet för hållbar investering.

Artikel 47

Webbplatsavsnittet ”Due diligence” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

I webbplatsavsnittet ”Due diligence” som avses i artikel 37 j, ska finansmarknadens aktörer beskriva den due diligence som utförs på den finansiella produktens underliggande tillgångar, inbegripet den interna och externa kontrollen av denna due diligence.

Artikel 48

Webbplatsavsnittet ”Strategier för engagemang” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

I webbplatsavsnittet ”Strategier för engagemang” som avses i artikel 37 k ska finansmarknadsaktörer beskriva de strategier för engagemang som genomförs där engagemang är en del av målet för hållbar investering, inbegripet alla förvaltningsförfaranden som gäller för hållbarhetsrelaterade kontroverser i investeringsobjektet.

Artikel 49

Webbplatsavsnittet ”Uppnåendet av målet för hållbar investering” för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

1.   I webbplatsavsnittet ”Uppnåendet av målet för hållbar investering” som avses i artikel 37 l ska finansmarknadsaktörerna beskriva allt av följande:

a)

För finansiella produkter som har hållbar investering som mål och för vilka ett index har valts som referensvärde, hur det indexet överensstämmer med den finansiella produktens mål för hållbar investering, inbegripet inmatningsdata, metoderna som används för att välja dessa data, ombalanseringsmetoderna och hur indexet beräknas.

b)

För finansiella produkter som har en minskning av koldioxidutsläpp som mål, en redogörelse som anger att referensvärdet kvalificerar som ett EU-referensvärde för klimatomställning eller ett EU-referensvärde för anpassning till Parisavtalet enligt definitionen i artikel 3 punkterna 23a och 23b i förordning (EU) 2016/1011 och en hyperlänk till platsen där metoden som används för beräkning av dessa referensvärden kan hittas.

2.   Genom undantag från punkt 1 a, om den information som avses i den punkten publiceras på webbplatsen för administratörens referensvärde, ska en hyperlänk till den informationen ges.

3.   Genom undantag från punkt 1 b, om det inte finns något EU-referensvärde för klimatomställning eller EU-referensvärde för anpassning till Parisavtalet enligt definitionen i artikel 3 punkterna 23a och 23b förordning (EU) 2016/1011, ska avsnittet ”Uppnåendet av målet för hållbar investering” som avses i artikel 38 l i denna förordning nämna detta faktum och förklara hur det fortsatta arbetet med att uppnå målet att minska koldioxidutsläppen säkerställs med sikte mot att uppnå målen för Parisavtalet. Finansmarknadsaktörer ska förklara i vilken utsträckning den finansiella produkten uppfyller de metodkrav som anges i delegerad förordning (EU) 2020/1818.

KAPITEL V

PRODUKTUPPLYSNINGAR I REGELBUNDNA RAPPORTER

AVSNITT 1

Främjande av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Artikel 50

Krav på presentation och innehåll för regelbundna rapporter för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

1.   För finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper ska finansmarknadsaktörer redovisa den information som avses i artikel 11.1 i förordning (EU) 2019/2088 i en bilaga till det dokument eller den information som avses i artikel 11.2 i samma förordning, enligt den mall som beskrivs i bilaga IV till denna förordning.

2.   Finansmarknadsaktörer ska i huvuddelen av det dokument eller den information som avses i artikel 11.2 i förordning (EU) 2019/2088 inkludera en tydlig redogörelse som anger att informationen om miljörelaterade eller sociala egenskaper finns i den bilagan.

Artikel 51

Uppnående av de miljörelaterade eller sociala egenskaper som främjas av de finansiella produkterna

I avsnittet ”I vilken utsträckning främjades de miljörelaterade eller sociala egenskaperna av denna finansiella produkt?” i mallen i bilaga IV till denna förordning ska finansmarknadsaktörer tillhandahålla all följande information:

a)

I vilken utsträckning de miljörelaterade eller sociala egenskaperna som den finansiella produkten främjar uppfyllts under den period som den regelbundna rapporten omfattar, inbegripet resultatet för de hållbarhetsindikatorer som används för att mäta hur var och en av dessa miljörelaterade eller sociala egenskaper uppfylls och vilka eventuella derivat som har använts för att uppfylla dessa miljörelaterade eller sociala egenskaper.

b)

För de finansiella produkter som avses i artikel 6 första stycket i förordning (EU) 2020/852, en identifiering av vilka miljömål av de som fastställs i artikel 9 i den förordningen som den finansiella produktens underliggande hållbara investering bidrog till.

c)

Om finansmarknadsaktören har lämnat minst en tidigare regelbunden rapport i enlighet med detta avsnitt för den finansiella produkten, en historisk jämförelse mellan perioden som den regelbundna rapporten omfattar och perioder som omfattas av tidigare regelbundna rapporter.

d)

För finansiella produkter som innefattade ett åtagande att göra hållbara investeringar, en förklaring av hur dessa investeringar har bidragit till de mål för hållbar investering som avses i artikel 2.17 i förordning (EU) 2019/2088 och inte har orsakat betydande skada för något av dessa mål under den period som den regelbundna rapporten omfattar, däribland allt följande:

i)

Hur indikatorerna för negativa konsekvenser i tabell 1 i bilaga I och eventuella relevanta indikatorer i tabellerna 2 och 3 i den bilagan beaktades.

ii)

Huruvida de hållbara investeringarna var anpassade till OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, däribland principerna och rättigheterna i de åtta grundläggande konventionerna som anges i Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet och i det internationella regelverket för mänskliga rättigheter.

e)

Information om huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer som avses i avsnittet ”Beaktas i denna finansiella produkt huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer?” i mallen som fastställs i bilaga II till denna förordning.

Artikel 52

De viktigaste investeringarna för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

1.   Avsnittet ”Vilka var den finansiella produktens viktigaste investeringar? i mallen i bilaga IV till denna förordning ska innehålla en förteckning i fallande storleksordning över de femton investeringar som utgör den finansiella produktens största andel investeringar under den period som omfattas av den regelbundna rapporten, inbegripet de sektorer och länder där investeringarna gjordes.

2.   Genom undantag från punkt 1, om antalet investeringar som utgör femtio procent av den finansiella produktens investeringar under den period som den regelbundna rapporten omfattar är mindre än femton, ska det avsnitt som avses i punkt 1 innehålla en förteckning över dessa investeringar i fallande storleksordning, inbegripet de sektorer och länder där investeringarna gjordes.

Artikel 53

Tillgångsallokering för finansiella produkter som främjar miljömässiga eller sociala egenskaper

I avsnittet ”Vad var tillgångsallokeringen?” i mallen i bilaga IV till denna förordning ska finansmarknadsaktörer ge en beskrivning av den finansiella produktens investeringar, som täcker samtliga följande punkter:

a)

De andelar av den finansiella produktens investeringar som uppnådde de främjade miljörelaterade eller sociala egenskaperna under den period som den regelbundna rapporten omfattar.

b)

Syftet med de övriga investeringarna under den tidsperiod som den regelbundna rapporten omfattar, inbegripet en beskrivning av eventuella miljömässiga eller sociala minimiskyddsåtgärder och om dessa investeringar används för risksäkring, avser kompletterande likviditet eller är investeringar för vilka det finns otillräckliga data.

Artikel 54

Andel investeringar i olika ekonomiska sektorer och undersektorer

I avsnittet ”I vilka ekonomiska sektorer gjordes investeringarna?” i mallen i bilaga IV till denna förordning ska finansmarknadsaktörer ge upplysningar om andelen investeringar under den period som den regelbundna rapporten omfattar inom olika sektorer och delsektorer, inklusive sektorer och undersektorer i ekonomin som får intäkter från prospektering, gruvdrift, utvinning, tillverkning, bearbetning, lagring, raffinering eller distribution, däribland transport, lagring och handel, av fossila bränslen enligt definitionen i artikel 2.62 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 (17).

Artikel 55

Information om investeringar i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter för finansiella produkter som främjar miljörelaterade egenskaper

1.   Om de finansiella produkter som avses i artikel 6 första stycket i förordning (EU) 2020/852 innefattade ett åtagande att göra investeringar i ekonomiska verksamheter som bidrar till ett miljömål i den mening som avses i artikel 2.17 i förordning 2019/2088, ska avsnittet ”Hur stor var andelen hållbarhetsrelaterade investeringar?” i mallen som fastställs i bilaga IV innehålla all följande information:

a)

En uppdelning av andelen investeringar för vart och ett av de miljömål som fastställs i artikel 9 i förordning (EU) 2020/852 som dessa investeringar bidrog till.

b)

En beskrivning av investeringarna i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter under den period som den regelbundna rapporten omfattar, däribland

i)

huruvida dessa investeringars efterlevnad av kraven som fastställs i artikel 3 i förordning (EU) 2020/852 var föremål för godkännande av en eller flera revisorer eller granskning av en eller flera tredje parter, och i så fall namnet eller namnen på revisorn eller den tredje parten,

ii)

en grafisk framställning i form av ett stapeldiagram av de sammantagna investeringarna i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter under den period som den regelbundna rapporten omfattar, beräknat i enlighet med artikel 17.1–17.4,

iii)

en grafisk framställning i form av ett stapeldiagram av i hur hög grad de sammantagna investeringarna görs i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter under den period som den regelbundna rapporten omfattar, men med exponeringar i statspapper exkluderade, och beräknat i enlighet med artikel 17.5,

iv)

den information som avses i artikel 15.2 b,

v)

en uppdelning av andelen investeringar, under den period som den regelbundna rapporten omfattar, i de ekonomiska omställningsverksamheterna och i de möjliggörande ekonomiska verksamheterna, i båda fallen uttryckt som en procentandel av alla den finansiella produktens investeringar,

vi)

om den finansiella produkten investerade i hållbara verksamheter som har ett miljömål, men som inte är miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, en tydlig förklaring av skälen till detta,

vii)

om finansmarknadsaktören har lämnat minst en tidigare regelbunden rapport i enlighet med detta avsnitt för den finansiella produkten, en historisk jämförelse av i hur hög grad investeringarna gjordes i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter under perioden som den regelbundna rapporten omfattar och under tidigare perioder,

viii)

om finansmarknadsaktören inte kunde bedöma i hur stor utsträckning exponeringar i statspapper bidrog till miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter under perioden som den regelbundna rapporten omfattar, en beskrivande förklaring av skälen till detta och dessa exponeringars storlek jämfört med de totala investeringarna.

2.   För punkt 1 b ii och iii gäller att allt följande ska tillämpas:

a)

När investeringarna i icke-finansiella företag sammanställs, ska omsättningen, kapitalutgifterna och driftsutgifterna beräknas och inkluderas i den grafiska framställningen.

b)

När investeringarna i finansiella företag sammanställs, ska omsättningen och kapitalutgifterna i tillämpliga fall beräknas och inkluderas i den grafiska framställningen.

c)

För försäkringsföretag och återförsäkringsföretag som utför skadeförsäkringsverksamhet kan den centrala resultatindikatorn vara en kombination av de centrala resultatindikatorerna för investering och försäkringsverksamhet, i enlighet med artikel 6 i delegerad förordning (EU) 2021/2178.

Artikel 56

Information för finansiella produkter som främjar sociala egenskaper

För finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper och som innefattade ett åtagande för hållbara investeringar med ett socialt mål, ska avsnittet ”Hur stor var andelen hållbarhetsrelaterade investeringar?” i mallen som fastställs i bilaga IV innehålla minimiandelen sådana hållbara investeringar.

Artikel 57

Hållbarhetsresultat för det index som valts som referensvärde för miljörelaterade eller sociala egenskaper

1.   I avsnittet ”Vilket resultat hade denna finansiella produkt jämfört med det valda referensvärdet?” i mallen som fastställs i bilaga IV till denna förordning ska finansmarknadsaktörer tillhandahålla all följande information om finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper:

a)

En förklaring av hur det index som har valts som referensvärde under den tidsperiod som den regelbundna rapporten omfattar skiljer sig från ett relevant brett marknadsindex, inbegripet dess resultat, för de hållbarhetsindikatorer som finansmarknadsaktören har bedömt vara relevanta för att bestämma hur indexet är i linje med de miljörelaterade eller sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar och de ESG-faktorer som avses i den referensvärdesdeklaration som referensvärdesadministratören har offentliggjort i enlighet med artikel 27.1 i förordning (EU) 2016/1011.

b)

En jämförelse mellan den finansiella produktens resultat och de indikatorer som mäter hållbarhetsfaktorerna för det index som avses i led a under den tidsperiod som den regelbundna rapporten omfattar.

c)

En jämförelse mellan den finansiella produktens resultat och ett relevant brett marknadsindex under den tidsperiod som den periodiska rapporten omfattar.

2.   De jämförelser som avses i punkt 1 b och c ska där detta är lämpligt redovisas i form av en tabell eller som en grafisk framställning.

AVSNITT 2

Hållbar investering som mål

Artikel 58

Presentation av och krav på innehåll i regelbundna rapporter om finansiella produkter som har hållbar investering som mål

För finansiella produkter som har hållbar investering som mål ska finansmarknadsaktörer redovisa den information som avses i artikel 11.1 i förordning (EU) 2019/2088 i en bilaga till det dokument eller den information som avses i artikel 11.2 i samma förordning, enligt den mall som beskrivs i bilaga V till denna förordning. Finansmarknadsaktörer ska i huvuddelen av det dokument eller den information som avses i artikel 11.2 i förordning (EU) 2019/2088 inkludera en tydlig redogörelse som anger att information om hållbara investeringar finns i den bilagan.

Artikel 59

Uppnående av den finansiella produktens mål för hållbar investering

I avsnittet ”I vilken utsträckning har den finansiella produktens mål för hållbar investering uppnåtts?” i den mall som beskrivs i bilaga V, ska finansmarknadsaktörer tillhandahålla all följande information:

a)

I hur hög grad målet för hållbar investering uppnåddes under den period som den regelbundna rapporten omfattade, inbegripet resultatet för

i)

de hållbarhetsindikatorer som avses i underavsnittet ”Vilka hållbarhetsindikatorer används för att mäta uppnåendet av den finansiella produktens mål för hållbara investeringar?” i avsnittet ”Vad är målet för hållbar investering för denna finansiella produkt?” i mallen som fastställs i bilaga III till denna förordning,

ii)

alla derivat som avses i underavsnittet ”Hur uppnår användningen av derivat målet för hållbar investering?” i avsnittet ”Vilken är tillgångsallokeringen och minimiandelen hållbara investeringar?” i mallen som fastställs i bilaga III till denna förordning, som används för att uppnå målet för hållbar investering.

b)

För de finansiella produkter som avses i artikel 5 första stycket i förordning (EU) 2020/852, en identifiering av vilka miljömål av de som fastställs i artikel 9 i den förordningen som den finansiella produktens underliggande hållbara investering bidrog till.

c)

För de finansiella produkter som avses i artikel 9.3 i förordning (EU) 2019/2088, information om hur målet att minska koldioxidutsläpp var anpassat till Parisavtalet, med en beskrivning av hur den finansiella produkten under den period som den regelbundna rapporten omfattar bidrog till att uppnå målen i Parisavtalet, inbegripet beträffande EU-referensvärden för klimatomställning eller EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet, samt de ESG-faktorer och kriterier som referensvärdesadministratören har beaktat i enlighet med den delegerade förordningen (EU) 2020/1818.

d)

Om finansmarknadsaktörerna har lämnat minst en tidigare regelbunden rapport i enlighet med detta avsnitt för den finansiella produkten, en historisk jämförelse mellan den nuvarande perioden som den regelbundna rapporten omfattar och tidigare perioder.

e)

En förklaring av hur de hållbara investeringarna har bidragit till ett mål för hållbar investering och inte har orsakat betydande skada för något mål för hållbar investering under den period som den regelbundna rapporten omfattar, inbegripet allt följande:

i)

Hur indikatorerna för negativa konsekvenser i tabell 1 i bilaga I och eventuella relevanta indikatorer i tabellerna 2 och 3 i den bilagan beaktades.

ii)

Huruvida de hållbara investeringarna var anpassade till OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, däribland principerna och rättigheterna i de åtta grundläggande konventionerna som anges i Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet och i det internationella regelverket för mänskliga rättigheter.

f)

Information om huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer som avses i avsnittet ”Beaktas i denna finansiella produkt huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer?” i mallen som fastställs i bilaga III till denna förordning.

Artikel 60

Viktigaste investeringar för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

1.   I avsnittet ”Vilka var den finansiella produktens viktigaste investeringar?” i den mall som beskrivs i bilaga V ska finansmarknadsaktörer räkna upp, i fallande storleksordning, de femton investeringar som utgör den största andelen av den finansiella produktens investeringar under den period som den regelbundna rapporten omfattar, inbegripet sektorer och länder för dessa investeringar.

2.   Genom undantag från punkt 1, om antalet investeringar som utgör femtio procent av den finansiella produktens investeringar under den period som den regelbundna rapporten omfattar är mindre än femton, ska det avsnitt som avses i punkt 1 innehålla en förteckning över dessa investeringar i fallande storleksordning, inbegripet de sektorer och länder där investeringarna gjordes.

Artikel 61

Andel hållbarhetsrelaterade investeringar hos finansiella produkter som har hållbar investering som mål

I avsnittet ”Hur stor var andelen hållbarhetsrelaterade investeringar?” i den mall som beskrivs i bilaga V, ska finansmarknadsaktörer tillhandahålla all följande information:

a)

De andelar av den finansiella produktens investeringar som bidrog till målet för hållbar investering.

b)

Syftet med de övriga investeringarna under den period som den regelbundna rapporten omfattar, inbegripet en beskrivning av eventuella miljörelaterade eller sociala minimiskyddsåtgärder och av om dessa investeringar används för risksäkring eller avser kompletterande likviditet.

c)

Andelen investeringar under den period som den regelbundna rapporten omfattar inom olika sektorer och undersektorer.

Artikel 62

Information om hållbara investeringar för finansiella produkter som har hållbar investering som mål

1.   För de finansiella produkter som avses i artikel 5 första stycket i förordning (EU) 2020/852 ska avsnittet ”Hur stor var andelen hållbarhetsrelaterade investeringar?” i mallen som fastställs i bilaga V innehålla all följande information:

a)

En uppdelning i enlighet med artikel 55.1 a.

b)

En beskrivning av de hållbara investeringarna i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter under den period som den regelbundna rapporten omfattar, däribland

i)

informationen i enlighet med artikel 55.1 b i,

ii)

en grafisk framställning i form av ett stapeldiagram i enlighet med artikel 55.1 b ii,

iii)

en grafisk framställning i form av ett stapeldiagram i enlighet med artikel 55.1 b iii,

iv)

den information som avses i artikel 15.1 b,

v)

en uppdelning i enlighet med artikel 55.1 b v,

vi)

om den finansiella produkten investerade i hållbara verksamheter som har ett miljömål, men som inte är miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, en tydlig förklaring av skälen till detta,

vii)

om finansmarknadsaktören har lämnat minst en tidigare regelbunden rapport i enlighet med detta avsnitt för den finansiella produkten, en historisk jämförelse av i hur hög grad investeringarna gjordes i miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter under perioden som den regelbundna rapporten omfattar och under tidigare perioder,

c)

En beskrivande förklaring i enlighet med artikel 55.1 b viii.

d)

För finansiella produkter som omfattar hållbara investeringar med ett socialt mål, ska avsnittet ”Vilken var andelen socialt hållbara investeringar?” under den period som den regelbundna rapporten omfattar, i mallen i bilaga V även innehålla andelen sådana hållbara investeringar.

2.   För punkt 1 b ii och iii gäller att finansmarknadsaktörer ska tillämpa artikel 55.2.

Artikel 63

Hållbarhetsresultat för det index som har valts som referensvärde för hållbarhetsmålet

1.   I avsnittet ”Vilket resultat hade denna finansiella produkt jämfört med referensvärdet för hållbar investering?” i mallen i bilaga V, ska finansmarknadsaktörer, beträffande finansiella produkter som har hållbar investering som mål och för vilka ett index har vals som referensvärde, tillhandahålla all följande information:

a)

En förklaring av hur det index som har valts som referensvärde skiljer sig från ett relevant brett marknadsindex, inbegripet åtminstone resultaten under den period som den regelbundna rapporten omfattar för de hållbarhetsindikatorer som finansmarknadsaktören har bedömt vara relevanta för att bestämma hur anpassat indexet är till målet för hållbar investering, inbegripet de ESG-faktorer som avses i den referensvärdesdeklaration som referensvärdesadministratören har offentliggjort i enlighet med artikel 27.2a i förordning (EU) 2016/1011.

b)

En jämförelse mellan den finansiella produktens resultat och de indikatorer som mäter hållbarhetsfaktorerna för det index som avses i led a under den tidsperiod som den regelbundna rapporten omfattar.

c)

En jämförelse mellan den finansiella produktens resultat och ett relevant brett marknadsindex under den tidsperiod som den periodiska rapporten omfattar.

2.   De jämförelser som avses i punkt 1 b och c ska göras antingen i form av en tabell eller som en grafisk framställning.

AVSNITT 3

Historisk jämförelse för regelbundna rapporter

Artikel 64

Historisk jämförelse för regelbundna rapporter

1.   Finansmarknadsaktörer ska, i de historiska jämförelser som avses i artiklarna 51 c, 55.1 b vii, 59 d och 62.1 b vii, jämföra den period som den regelbundna rapporten omfattar med perioder som tidigare regelbundna perioder omfattar och därefter med varje tidigare period som omfattas av en regelbunden rapport upp till minst de fem senaste tidigare perioderna.

2.   För de historiska jämförelser som avses i artiklarna 51 c och 59 d gäller att finansmarknadsaktörer ska rapportera fortlöpande om hållbarhetsindikatorernas resultat, och tillhandahålla all följande information:

a)

När kvantitativa uppgifter lämnas, siffror med ett relativt mått, till exempel effekt per investerad euro.

b)

Vilka indikatorer som är föremål för godkännande av en revisor eller granskning av utomstående part.

c)

Den andel av den finansiella produktens underliggande tillgångar som avses i avsnittet ”Hur stor var andelen hållbarhetsrelaterade investeringar?” i mallen som fastställs i bilaga IV till denna förordning och i avsnittet ”Hur stor var andelen hållbarhetsrelaterade investeringar?” i mallen som fastställs i bilaga V.

AVSNITT 4

Finansiella produkter med investeringsalternativ

Artikel 65

Finansiella produkter med ett eller flera underliggande investeringsalternativ som kvalificerar dessa finansiella produkter som finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

1.   Genom undantag från artiklarna 50–57 ska finansmarknadsaktörer, när en finansiell produkt erbjuder investeraren investeringsalternativ och ett eller flera av dessa investeringsalternativ medför att den finansiella produkten kan anses vara en finansiell produkt som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, i huvuddelen av det dokument eller den information som avses i artikel 11.2 i förordning (EU) 2019/2088 inkludera en tydlig redogörelse som bekräftar allt följande:

a)

Att den finansiella produkten främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper.

b)

Att dessa egenskaper kan uppfyllas bara om investeringen sker i minst ett av de investeringsalternativ som avses i punkt 2 i denna artikel, och om minst ett av dessa alternativ innehas under innehavstiden för den finansiella produkten.

c)

Att ytterligare information om dessa miljörelaterade eller sociala egenskaper återfinns i de bilagor som anges i punkt 2 i denna artikel.

2.   Finansmarknadsaktörer ska tillhandahålla samtliga följande uppgifter i bilagor till det dokument eller de uppgifter som avses i artikel 11.2 i förordning (EU) 2019/2088:

a)

För varje utnyttjat investeringsalternativ som uppfyller kraven på finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, den information som avses i artiklarna 50–57 i denna förordning.

b)

För varje utnyttjat investeringsalternativ som uppfyller kraven på finansiella produkter som har hållbar investering som mål, den information som avses i artiklarna 58–63 i denna förordning.

c)

För varje utnyttjat investeringsalternativ som har hållbar investering som mål men som inte är en finansiell produkt, information om målet för hållbar investering.

3.   Finansmarknadsaktörer ska inlämna den information som avses i punkt 2 a enligt den mall som beskrivs i bilaga IV och den information som avses i punkt 2 b enligt den mall som beskrivs i bilaga V.

Artikel 66

Finansiella produkter med underliggande investeringsalternativ som alla har hållbar investering som mål

1.   Genom undantag från artiklarna 58–63 ska finansmarknadsaktörer, när en finansiell produkt erbjuder investeraren investeringsalternativ och alla dessa investeringsalternativ har hållbar investering som mål, i huvuddelen av det dokument eller den information som avses i artikel 11.2 i förordning (EU) 2019/2088 inkludera en tydlig redogörelse som anger att den finansiella produkten har hållbar investering som mål och att informationen som avser detta mål återfinns i de bilagor som avses i punkt 2 i denna artikel.

2.   Finansmarknadsaktörer ska tillhandahålla all följande information i bilagorna till det dokument eller den information som avses i artikel 11.2 i förordning (EU) 2019/2088:

a)

För varje utnyttjat investeringsalternativ som uppfyller kraven på finansiella produkter som har hållbar investering som mål, den information som avses i artiklarna 58–63.

b)

För varje utnyttjat investeringsalternativ som har hållbar investering som mål men som inte är en finansiell produkt, information om målet för den hållbara investeringen.

3.   Finansmarknadsaktörer ska lämna de uppgifter som avses i punkt 2 a enligt den mall som beskrivs i bilaga V.

Artikel 67

Information om underliggande investeringsalternativ som har hållbar investering som mål och inte själva utgör finansiella produkter

Den information om målet för den hållbara investeringen som avses i artiklarna 65.2 c och 66.2 b ska omfatta allt följande:

a)

En beskrivning av målet för hållbar investering.

b)

I vilken omfattning målet för hållbar investering uppnåddes under den tidsperiod som den regelbundna rapporten omfattar, inbegripet resultatet för de hållbarhetsindikatorer som används för att mäta de totala hållbarhetseffekterna hos de alternativ som har hållbar investering som mål.

c)

En beskrivning av hur investeringarna inte orsakar betydande skada för något av målen för hållbar investering, inbegripet all följande information:

i)

Hur indikatorerna för negativa konsekvenser i tabell 1 i bilaga I och eventuella relevanta indikatorer i tabellerna 2 och 3 i den bilagan beaktas.

ii)

Huruvida de hållbara investeringarna överensstämmer med OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, däribland principerna och rättigheterna i de åtta grundläggande konventionerna som anges i Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet och i det internationella regelverket för mänskliga rättigheter.

KAPITEL VI

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 68

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning ska tillämpas från och med den 1 januari 2023. Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 6 april 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 317, 9.12.2019, s. 1.

(2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/1818 av den 17 juli 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 vad gäller minimistandarder för EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet (EUT L 406, 3.12.2020, s. 17).

(3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/2139 av den 4 juni 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 genom fastställande av tekniska granskningskriterier för att avgöra under vilka villkor en ekonomisk verksamhet ska anses bidra väsentligt till begränsningen av eller anpassningen till klimatförändringarna och för att avgöra om den ekonomiska verksamheten inte orsakar någon betydande skada för något av de andra miljömålen (EUT L 442, 9.12.2021, s. 1).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 av den 18 juni 2020 om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar och om ändring av förordning (EU) 2019/2088 (EUT L 198, 22.6.2020, s. 13).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 av den 8 juni 2016 om index som används som referensvärden för finansiella instrument och finansiella avtal eller för att mäta investeringsfonders resultat, och om ändring av direktiven 2008/48/EG och 2014/17/EU och förordning (EU) nr 596/2014 (EUT L 171, 29.6.2016, s. 1).

(6)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/2178 av den 6 juli 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 genom specificering av innehållet i och presentationen av de upplysningar som ska lämnas av företag som omfattas av artikel 19a eller 29a i direktiv 2013/34/EU vad gäller miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter samt specificering av den metod som ska användas i syfte att fullgöra denna upplysningsskyldighet (EUT L 443, 10.12.2021, s. 9).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1094/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/79/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 48).

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).

(10)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU av den 8 juni 2011 om förvaltare av alternativa investeringsfonder samt om ändring av direktiv 2003/41/EG och 2009/65/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 1095/2010 (EUT L 174, 1.7.2011, s. 1).

(11)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG av den 13 juli 2009 om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) (EUT L 302, 17.11.2009, s. 32).

(12)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1).

(13)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) (EUT L 335, 17.12.2009, s. 1).

(14)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/36/EG av den 11 juli 2007 om utnyttjande av vissa av aktieägares rättigheter i börsnoterade företag (EUT L 184, 14.7.2007, s. 17).

(15)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2402 av den 12 december 2017 om ett allmänt ramverk för värdepapperisering och om inrättande av ett särskilt ramverk för enkel, transparent och standardiserad värdepapperisering samt om ändring av direktiven 2009/65/EG, 2009/138/EG och 2011/61/EU och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 648/2012 (EUT L 347, 28.12.2017, s. 35).

(16)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2012 av den 14 mars 2012 om blankning och vissa aspekter av kreditswappar (EUT L 86, 24.3.2012, s. 1).

(17)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och klimatåtgärder, om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 663/2009 och (EG) nr 715/2009, Europaparlamentet och rådets direktiv 94/22/EG, 98/70/EG, 2009/31/EG, 2009/73/EG, 2010/31/EU, 2012/27/EU och 2013/30/EU, rådets direktiv 2009/119/EG och (EU) 2015/652 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 328, 21.12.2018, s. 1).


BILAGA I0

Mall för redogörelse för huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbar utveckling

I denna bilaga gäller följande definitioner:

(1)

Scope 1-, 2- och 3-växthusgasutsläpp: utsläpp av växthusgaser som avses i punkt 1 e i–iii i bilaga III till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 (1).

(2)

växthusgasutsläpp: utsläpp enligt definitionen i artikel 3.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 (2).

(3)

vägt genomsnitt: förhållandet mellan vikten av finansmarknadsaktörens investering i ett investeringsobjekt och investeringsobjektets företagsvärde.

(4)

företagsvärde: summan vid räkenskapsårets slut av börsvärdet av stamaktier, börsvärdet av preferensaktier och det bokförda värdet av den totala skulden och innehav utan bestämmande inflytande, utan avdrag av kontanter eller andra likvida medel.

(5)

företag aktiva i sektorn för fossila bränslen: företag som får intäkter från prospektering, gruvdrift, utvinning, produktion, bearbetning, lagring, raffinering eller distribution, däribland transport, lagring och handel, av fossila bränslen enligt definitionen i artikel 2.62 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 (3).

(6)

förnybara energikällor: förnybara, icke-fossila energikällor, nämligen vindenergi, solenergi (termisk solenergi och fotovoltaisk solenergi) och geotermisk energi, omgivningsenergi, tidvattensenergi, vågenergi och annan havsenergi, vattenkraft, biomassa, deponigas, gas från avloppsreningsverk samt biogas.

(7)

icke-förnybara energikällor: andra energikällor än de som avses i punkt 6.

(8)

energiförbrukningsintensitet: förhållandet mellan energiförbrukning per aktivitetsenhet, produktion eller något annat mått för investeringsobjektet i förhållande till dess totala energiförbrukning.

(9)

sektorer med stor klimatpåverkan: de sektorer som anges i avsnitten A till H och avsnitt L i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 (4).

(10)

skyddat område: utsedda områden i Europeiska miljöbyråns gemensamma databas över utsedda områden (CDDA).

(11)

område med hög biologisk mångfald utanför skyddade områden: mark med högt värde för den biologiska mångfalden enligt artikel 7b.3 i Europaparlamentets och rådets direktiv 98/70/EG (5).

(12)

utsläpp till vatten: direkta utsläpp av prioriterade ämnen enligt definitionen i artikel 2.30 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG (6) och direkta utsläpp av nitrater, fosfater och bekämpningsmedel.

(13)

områden med hög vattenstress: regioner där andelen totalt vatten som tas ut är hög (40–80 %) eller extremt hög (mer än 80 %) i World Resources Institutes (WRI) vattenriskatlasverktyg ”Aqueduct”.

(14)

farligt avfall och radioaktivt avfall: farligt avfall och radioaktivt avfall.

(15)

farligt avfall: farligt avfall enligt definitionen i artikel 3.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG (7).

(16)

radioaktivt avfall: radioaktivt avfall enligt definitionen i artikel 3.7 i rådets direktiv 2011/70/Euratom (8).

(17)

icke-återvunnet avfall: allt avfall som inte återvinns i den mening som avses med ”återvinning” i artikel 3.17 i direktiv 2008/98/EG.

(18)

aktiviteter som negativt påverkar områden med känslig biologisk mångfald: aktiviteter som kännetecknas av allt följande:

a)

Aktiviteterna leder till försämring av livsmiljöerna och habitaten för arterna eller stör de arter för vilka ett skyddat område har utsetts.

b)

För dessa aktiviteter har inga av de slutsatser, begränsningsåtgärder eller konsekvensbedömningar som antagits enligt något av följande direktiv eller nationella bestämmelser eller internationella standarder som motsvarar dessa direktiv genomförts:

i)

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG (9).

ii)

Rådets direktiv 92/43/EEG (10).

iii)

En miljökonsekvensbedömning (MKB) enligt definitionen i artikel 1.2 g i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/92/EU (11).

iv)

För verksamhet i tredjeländer, slutsatser, begränsningsåtgärder eller konsekvensbedömningar som antagits i enlighet med nationella bestämmelser eller internationella standarder som är likvärdiga med direktiven och konsekvensbedömningar som anges i leden i, ii och iii.

(19)

områden med känslig biologisk mångfald: Natura 2000-nätverk av skyddade områden, Unescos världsarvsområden och viktiga områden för biologisk mångfald, liksom andra skyddade områden, enligt tillägg D till bilaga II till kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/2139 (12).

(20)

hotade arter: utrotningshotade arter, inklusive flora och fauna, som anges på den europeiska rödlistan eller IUCN:s rödlista, enligt avsnitt 7 i bilaga II till delegerad förordning (EU) 2021/2139.

(21)

avskogning: tillfällig eller permanent omvandling av skogsmark till icke-skogsmark, framkallad av människan.

(22)

principerna i FN:s globala överenskommelse: de tio principerna i FN:s globala överenskommelse.

(23)

ojusterad löneskillnad mellan könen: skillnaden mellan genomsnittlig bruttotimlön för manliga avlönade anställda och kvinnliga avlönade anställda uttryckt som andel av de manliga avlönade anställdas bruttotimlön.

(24)

bolagsledning: företagets förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan.

(25)

politik för mänskliga rättigheter: ett politiskt åtagande som godkänts på styrelsenivå om mänskliga rättigheter som innebär att investeringsobjektets ekonomiska verksamhet ska överensstämma med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

(26)

visselblåsare: rapporterande person enligt definitionen i artikel 5.7 i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1937 (13).

(27)

oorganiska föroreningar: utsläpp inom eller lägre än de utsläppsnivåer som motsvarar bästa tillgänglig teknik (BAT-AEL) enligt definitionen i artikel 3.13 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU (14) för oorganiska högvolymkemikalier – fasta och övriga ämnen.

(28)

luftföroreningar: direkta utsläpp av svaveldioxider (SO2), kväveoxider (NOx), lättflyktiga organiska ämnen utom metan (NMVOC) och finpartiklar (PM2,5) enligt definitionen i artikel 3.5–3.8 i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/2284 (15), ammoniak (NH3) enligt det direktivet och tungmetaller (HM) enligt bilaga I till det direktivet.

(29)

ozonnedbrytande ämnen: ämnen som anges i Montrealprotokollet om ämnen som bryter ned ozonskiktet.

I denna bilaga gäller följande formler:

(1)

Utsläpp av växthusgaser ska beräknas enligt följande formel:

Image 2

(2)

Koldioxidavtryck ska beräknas enligt följande formel:

Image 3

(3)

Investeringsobjektens växthusgasintensitet ska beräknas i enlighet med följande formel:

Image 4

(4)

Staters växthusgasintensitet ska beräknas enligt följande formel:

Image 5

(5)

Ineffektiva fastigheter ska beräknas enligt följande formel:

Image 6

I dessa formler gäller följande definitioner:

(1)

investeringens aktuella värde: värdet i euro av finansmarknadsaktörens investering i investeringsobjektet.

(2)

företagsvärde: summan vid räkenskapsårets slut av börsvärdet av stamaktier, börsvärdet av preferensaktier och det bokförda värdet av den totala skulden och innehav utan bestämmande inflytande, utan avdrag av kontanter eller andra likvida medel.

(3)

aktuellt värde på alla investeringar: värdet i euro av finansmarknadsaktörens alla investeringar.

(4)

nära-nollenergibyggnad, behov av primärenergi och energideklaration ska ha de betydelser som anges i artikel 2.2, 2.5 och 2.12 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU (16).

Tabell 1

Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

Finansmarknadsaktör [Namn och, i tillämpliga fall, LEI-kod]

Sammanfattning

[Namn och, i tillämpliga fall, LEI-kod] beaktar de huvudsakliga negativa konsekvenserna av sina investeringsbeslut för hållbarhetsfaktorer. Föreliggande redogörelse är den konsoliderade redogörelsen för huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer för [namn på finansmarknadsaktör] [i tillämpliga fall, infoga ”och dess dotterbolag, nämligen [ange de dotterbolag som ingår]”].

Denna redogörelse för de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer omfattar referensperioden från [infoga ”1 januari” eller det datum då de huvudsakliga negativa konsekvenserna först beaktades] till den 31 december [år n].

[Sammanfattning som det hänvisas till i artikel 5 på de språk som avses i punkt 1]

Beskrivning av de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer

[Information enligt artikel 7 i det format som anges nedan]

Indikatorer som gäller för investeringar i investeringsobjekt

Indikator på negativa konsekvenser för hållbar utveckling

Mått

Konsekvenser [år n]

Konsekvenser [år n-1]

Förklaring

Vidtagna åtgärder, och planerade åtgärder och mål för nästa referensperiod

KLIMATRELATERADE INDIKATORER OCH ANDRA MILJÖRELATERADE INDIKATORER

Utsläpp av växthusgaser

1.

Utsläpp av växthusgaser

Scope 1-växthusgasutsläpp

 

 

 

 

Scope 2-växthusgasutsläpp

 

 

 

 

Scope 3-växthusgasutsläpp

 

 

 

 

Sammanlagda utsläpp av växthusgaser

 

 

 

 

2.

Koldioxidavtryck

Koldioxidavtryck

 

 

 

 

3.

Investeringsobjektets växthusgasintensitet

Investeringsobjektets växthusgasintensitet

 

 

 

 

4.

Exponering mot företag som är verksamma inom sektorn för fossila bränslen

Andel av investeringar i företag som är verksamma inom sektorn för fossila bränslen

 

 

 

 

5.

Andel av icke-förnybar energiförbrukning och energiproduktion

Investeringsobjektets andel av icke-förnybar energiförbrukning och icke-förnybar energiproduktion från icke-förnybara energikällor jämfört med förnybara energikällor, uttryckt i procent av totala energikällor

 

 

 

 

6.

Energiförbrukningsintensitet per sektor med stor klimatpåverkan

Energiförbrukning i GWh per miljon euro i intäkter från investeringsobjekt, per sektor med stor klimatpåverkan

 

 

 

 

Biologisk mångfald

7.

Verksamhet som negativt påverkar områden med känslig biologisk mångfald

Andel av investeringar i investeringsobjekt med platser/projekt belägna i eller i närheten av områden med känslig biologisk mångfald där investeringsobjektens verksamhet påverkar dessa områden negativt

 

 

 

 

Vatten

8.

Utsläpp till vatten

Ton utsläpp till vatten som genereras av investeringsobjekt per miljon investerade euro, uttryckt som ett vägt genomsnitt

 

 

 

 

Avfall

9.

Farligt avfall och radioaktivt avfall

Ton farligt avfall och radioaktivt avfall som genereras av investeringsobjekt per miljon investerade euro, uttryckt som ett vägt genomsnitt

 

 

 

 

INDIKATORER FÖR SOCIALA FÖRHÅLLANDEN OCH PERSONALFRÅGOR, RESPEKT FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER SAMT FRÅGOR RÖRANDE BEKÄMPNING AV KORRUPTION OCH MUTOR

Sociala förhållanden och personalfrågor

10.

Brott mot FN:s globala överenskommelse och OECD:s riktlinjer för multinationella företag

Andel av investeringar i investeringsobjekt som har varit inblandade i brott mot FN:s globala överenskommelse eller OECD:s riktlinjer för multinationella företag

 

 

 

 

11.

Inga processer och efterlevnadsmekanismer för att övervaka efterlevnaden av FN:s globala överenskommelse och OECD:s riktlinjer för multinationella företag

Andel av investeringar i investeringsobjekt utan strategier för att övervaka efterlevnaden av FN:s globala överenskommelse eller OECD:s riktlinjer för multinationella företag eller mekanismer för klagomålshantering av brott mot FN:s globala överenskommelse eller OECD:s riktlinjer för multinationella företag

 

 

 

 

12.

Ojusterad löneklyfta mellan könen

Genomsnittlig ojusterad löneklyfta mellan könen hos investeringsobjekt

 

 

 

 

13.

Jämnare könsfördelning i styrelserna

Genomsnitt för manlig och kvinnlig representation bland styrelseledamöter i investeringsobjekt, uttryckt i procentandel av samtliga styrelseledamöter

 

 

 

 

14.

Exponering mot kontroversiella vapen (antipersonella minor, klusterammunition, kemiska vapen och biologiska vapen)

Andel av investeringar i investeringsobjekt som är involverade i tillverkning eller försäljning av kontroversiella vapen

 

 

 

 

Indikatorer som gäller för investeringar i statliga och överstatliga enheter

Indikator på negativa konsekvenser för hållbar utveckling

Mått

Konsekvenser [år n]

Konsekvenser [år n-1]

Förklaring

Vidtagna åtgärder, och planerade åtgärder och mål för nästa referensperiod

Miljö

15.

Växthusgasintensitet

Investeringsobjektens växthusgasintensitet

 

 

 

 

Sociala aspekter

16.

Investeringsobjektens hemvist där det förekommer bristande samhällsansvar

Antal länder där investeringsobjekten har sin hemvist där det förekommer bristande samhällsansvar (i absoluta tal och relativa tal, dividerat med samtliga länder där investeringsobjekten har sin hemvist), enligt internationella fördrag och konventioner, Förenta nationernas principer och, i förekommande fall, nationell lagstiftning.

 

 

 

 

Indikatorer som gäller för investeringar i fastigheter

Indikator på negativa konsekvenser för hållbar utveckling

Mått

Konsekvenser [år n]

Konsekvenser [år n-1]

Förklaring

Vidtagna åtgärder, och planerade åtgärder och mål för nästa referensperiod

Fossila bränslen

17.

Exponering mot fossila bränslen genom fastigheter

Andel av investeringar i fastigheter som är involverade i utvinning, lagring, transport eller tillverkning av fossila bränslen

 

 

 

 

Energieffektivitet

18.

Exponering mot energieffektiva fastigheter

Andel av investeringar i energieffektiva fastigheter

 

 

 

 

Andra indikatorer för huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

[Information om de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer som avses i artikel 6.1 a i formatet i tabell 2]

[Information om de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer som avses i artikel 6.1 b i formatet i tabell 3]

[Information om andra negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer som används för att identifiera och bedöma ytterligare huvudsakliga negativa konsekvenser för en hållbarhetsfaktor som avses i artikel 6.1 c i formatet i tabell 2 eller tabell 3]

Beskrivning av strategier för att identifiera och prioritera de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer

[Information enligt artikel 7]

Strategier för engagemang

[Information enligt artikel 8]

Hänvisningar till internationella standarder

[Information enligt artikel 9]

Historisk jämförelse

[Information enligt artikel 10]

Tabell 2

Ytterligare klimat- och miljörelaterade indikatorer

Negativa konsekvenser för hållbar utveckling

Negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

(kvalitativa eller kvantitativa)

Mått

Indikatorer som gäller för investeringar i investeringsobjekt

KLIMATRELATERADE INDIKATORER OCH ANDRA MILJÖRELATERADE INDIKATORER

Utsläpp

1.

Utsläpp av oorganiska föroreningar

Ton oorganiska föroreningar motsvarande per miljon investerade euro, uttryckt som ett vägt genomsnitt

2.

Utsläpp av luftföroreningar

Ton luftföroreningar motsvarande per miljon investerade euro, uttryckt som ett vägt genomsnitt

3.

Utsläpp av ämnen som bryter ned ozonskiktet

Ton ämnen som bryter ned ozonskiktet motsvarande per miljon investerade euro, uttryckt som ett vägt genomsnitt

4.

Investeringar i företag utan initiativ för minskning av koldioxidutsläpp

Andel av investeringar i investeringsobjekt utan initiativ för minskning av koldioxidutsläpp som syftar till att anpassa sig till Parisavtalet

Energiprestanda

5.

Uppdelning av energiförbrukning efter typ av icke-förnybara energikällor

Andel energi från icke-förnybara källor som används av investeringsobjekt fördelat på varje icke-förnybar energikälla

Vatten, avfall och material

utsläpp

6.

Vattenanvändning och återvinning

1.

Genomsnittlig mängd vatten som förbrukas av investeringsobjekten (i kubikmeter) per miljon euro av intäkter från investeringsobjekten

2.

Vägd genomsnittlig andel vatten som återvinns och återanvänds av investeringsobjekt

7.

Investeringar i företag utan policy för vattenförvaltning

Andel av investeringar i investeringsobjekt utan policy för vattenförvaltning

8.

Exponering mot områden med hög vattenstress

Andel av investeringar i investeringsobjekt med platser belägna i områden med hög vattenstress utan policy för vattenförvaltning

9.

Investeringar i företag som producerar kemikalier

Andel av investeringar i investeringsobjekt vars verksamhet omfattas av sektion 20.2 i bilaga I till förordning (EG) nr 1893/2006

10.

Markförstöring, ökenspridning, hårdgörning av mark

Andel av investeringar i investeringsobjekt vars verksamhet orsakar markförstöring, ökenspridning eller hårdgörning av mark

11.

Investeringar i företag utan hållbara mark-/jordbruksmetoder

Andel av investeringar i investeringsobjekt utan hållbara mark-/jordbruksmetoder eller policyer

12.

Investeringar i företag utan metoder för hållbarhet i haven

Andel av investeringar i investeringsobjekt utan metoder eller strategier för hållbarhet i haven

13.

Kvot för icke-återvunnet avfall

Ton icke-återvunnet avfall som genereras av investeringsobjekt per miljon investerade euro, uttryckt som ett vägt genomsnitt

14.

Naturliga arter och skyddade områden

1.

Andel av investeringar i investeringsobjekt vars verksamhet påverkar hotade arter

2.

Andel av investeringar i investeringsobjekt utan en politik för skydd av biologisk mångfald som omfattar operativa platser som ägs, hyrs ut, förvaltas i eller i anslutning till ett skyddat område eller ett område med hög biologisk mångfald utanför skyddade områden

15.

Avskogning

Andel av investeringar i företag utan policy för att hantera avskogning

Gröna värdepapper

16.

Andel värdepapper som inte utfärdats enligt unionslagstiftningen om miljömässigt hållbara obligationer

Andel värdepapper i investeringar som inte utfärdats enligt unionslagstiftningen om miljömässigt hållbara obligationer

Indikatorer som gäller för investeringar i statliga och överstatliga enheter

Gröna värdepapper

17.

Andel obligationer som inte utfärdats enligt unionslagstiftningen om miljömässigt hållbara obligationer

Andel obligationer som inte utfärdats enligt unionslagstiftningen om miljömässigt hållbara obligationer

Indikatorer som gäller för investeringar i fastigheter

Utsläpp av växthusgaser

18.

Utsläpp av växthusgaser

Scope 1-växthusgasutsläpp som genereras av fastigheter

Scope 2-växthusgasutsläpp som genereras av fastigheter

Scope 3-växthusgasutsläpp som genereras av fastigheter

Totala utsläpp av växthusgaser som genereras av fastigheter

Energiförbrukning

19.

Energiförbrukningsintensitet

Energiförbrukning i GWh av ägda fastigheter per kvadratmeter

Avfall

20.

Avfallsproduktion i verksamheten

Andel av fastigheter som inte är utrustade med anläggningar för avfallssortering och som inte omfattas av ett avfallshanterings- eller återvinningsavtal

Resursförbrukning

21.

Råvaruförbrukning för nybyggnation och större renoveringar

Andel råmaterial (exklusive återvunnet, återanvänt och biokällmaterial) jämfört med den totala vikten av byggmaterial som används vid nybyggnation och större renoveringar

Biologisk mångfald

22.

Landartificialisering

Andel icke-odlad yta (ytor utan växtlighet i marken, på tak, terrasser och väggar) jämfört med den totala ytan på tomterna för alla tillgångar

Tabell 3

Ytterligare indikatorer för sociala förhållanden och personalfrågor, respekt för mänskliga rättigheter samt frågor rörande bekämpning av korruption och mutor.

INDIKATORER FÖR SOCIALA FÖRHÅLLANDEN OCH PERSONALFRÅGOR, RESPEKT FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER SAMT FRÅGOR RÖRANDE BEKÄMPNING AV KORRUPTION OCH MUTOR

Negativa konsekvenser för hållbar utveckling

Negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

(kvalitativa eller kvantitativa)

Mått

Indikatorer som gäller för investeringar i investeringsobjekt

Sociala förhållanden och personalfrågor

1.

Investeringar i företag utan strategier för förebyggande av arbetsplatsolyckor

Andel av investeringar i investeringsobjekt utan strategi för förebyggande av arbetsplatsolyckor

2.

Olycksfallsfrekvens

Olycksfallsfrekvensen hos investeringsobjekt uttryckt som ett vägt genomsnitt

3.

Antal dagar förlorade på grund av skador, olyckor, dödsfall eller sjukdom

Antal förlorade arbetsdagar på grund av skador, olyckor, dödsfall eller sjukdomar hos investeringsobjekt uttryckta som ett vägt genomsnitt

4.

Ingen uppförandekodex för leverantörer

Andel investeringar i investeringsobjekt utan leverantörens uppförandekodex (mot osäkra arbetsförhållanden, osäkert arbete, barnarbete och tvångsarbete)

5.

Inga mekanismer för klagomålshantering i samband med personalfrågor

Andel investeringar i investeringsobjekt utan mekanismer för klagomål som rör personalfrågor

6.

Otillräckligt skydd för visselblåsare

Andel investeringar i enheter utan strategier för skydd av visselblåsare

7.

Diskrimineringsfall

1.

Antal diskrimineringsfall som rapporterats hos investeringsobjekt uttryckta som ett vägt genomsnitt

2.

Antal diskrimineringsfall som leder till sanktioner i investeringsobjekt uttryckta som ett vägt genomsnitt

8.

Överdrivet hög VD-lön

Genomsnittligt förhållande inom investeringsobjekt mellan den årliga totala ersättningen för den högst kompenserade individen till den genomsnittliga årliga totala ersättningen för alla anställda (exklusive den högst kompenserade individen)

Mänskliga rättigheter

9.

Ingen policy för mänskliga rättigheter

Andel investeringar i enheter utan en policy för mänskliga rättigheter

10.

Ingen due diligence

Andel investeringar i enheter utan iakttagandet av due diligence för att identifiera, förebygga, mildra och hantera negativa konsekvenser för de mänskliga rättigheterna

11.

Inga processer och åtgärder för att förhindra människohandel

Andel investeringar i investeringsobjekt utan policy mot människohandel

12.

Verksamhet och leverantörer som löper stor risk att utsättas för barnarbete

Andel investeringar i investeringsobjekt exponerade för verksamhet och leverantörer som löper stor risk att utsättas för barnarbete när det gäller geografiska områden eller typ av verksamhet

13.

Verksamhet och leverantörer som löper stor risk att utsättas för tvångsarbete eller annat påtvingat arbete

Andel investeringar i investeringsobjekt exponerade för verksamhet och leverantörer som löper stor risk att utsättas för incidenter av tvångsarbete eller annat påtvingat arbete när det gäller geografiska områden och/eller typ av verksamhet

14.

Antal identifierade allvarliga människorättsfrågor

Antal allvarliga människorättsfrågor kopplade till investeringsobjekt på grundval av ett viktat medelvärde

Bekämpning av korruption och mutor

15.

Ingen policy för bekämpning av korruption och mutor

Andel investeringar i enheter utan policy för bekämpning av korruption och mutor i enlighet med FN:s konvention mot korruption

16.

Fall av otillräckliga åtgärder som vidtagits för att hantera brott mot standarder för bekämpning av korruption och mutor

Andel investeringar i investeringsobjekt med identifierade brister i åtgärder som vidtagits för att hantera överträdelser av förfaranden och standarder för bekämpning av korruption och mutor

17.

Antal fällande domar och bötesbelopp för brott mot lagar mot korruption och bestickning

Antal fällande domar och bötesbelopp för brott mot lagar mot korruption och bestickning som begåtts av investeringsobjekt

Indikatorer som gäller för investeringar i statliga och överstatliga enheter

Sociala aspekter

18.

Genomsnittlig inkomstskillnad

Fördelningen av inkomst och ekonomisk ojämlikhet bland aktörerna i en viss ekonomi inbegripet en kvantitativ indikator som förklaras i förklaringskolumnen

 

19.

Genomsnittsvärde för yttrandefrihet

Mäter i vilken utsträckning politiska och civila samhällsorganisationer kan verka fritt inbegripet en kvantitativ indikator som förklaras i förklaringskolumnen

Mänskliga rättigheter

20.

Genomsnittsvärde för respekten för mänskliga rättigheter

Mätning av respekten för mänskliga rättigheter i genomsnitt i investeringsobjekt med hjälp av en kvantitativ indikator som förklaras i förklaringskolumnen

Styrning

21.

Graden av korruption i genomsnitt

Mätning av den upplevda nivån av korruption inom den offentliga sektorn med hjälp av en kvantitativ indikator som förklaras i förklaringskolumnen

 

22.

Icke samarbetsvilliga skattejurisdiktioner

Investeringar i jurisdiktioner på EU:s förteckning över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på skatteområdet.

 

23.

Genomsnittlig grad av politisk stabilitet

Mätning av sannolikheten för att den nuvarande ordningen störtas genom användning av våld med hjälp av en kvantitativ indikator som förklaras i förklaringskolumnen

 

24.

Genomsnittlig grad av rättsstatlighet

Mätning av korruptionsnivån, bristen på respekten för grundläggande rättigheter och bristerna i civil- och straffrätt med hjälp av en kvantitativ indikator som förklaras i förklaringskolumnen


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 av den 8 juni 2016 om index som används som referensvärden för finansiella instrument och finansiella avtal eller för att mäta investeringsfonders resultat, och om ändring av direktiven 2008/48/EG och 2014/17/EU och förordning (EU) nr 596/2014 (EUT L 171, 29.6.2016, s. 1).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 av den 30 maj 2018 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 156, 19.6.2018, s. 26).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och klimatåtgärder, om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 663/2009 och (EG) nr 715/2009, Europaparlamentet och rådets direktiv 94/22/EG, 98/70/EG, 2009/31/EG, 2009/73/EG, 2010/31/EU, 2012/27/EU och 2013/30/EU, rådets direktiv 2009/119/EG och (EU) 2015/652 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 328, 21.12.2018, s. 1).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 av den 20 december 2006 om fastställande av den statistiska näringsgrensindelningen Nace rev. 2 och om ändring av rådets förordning (EEG) nr 3037/90 och vissa EG-förordningar om särskilda statistikområden (EUT L 393, 30.12.2006, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 98/70/EG av den 13 oktober 1998 om kvaliteten på bensin och dieselbränslen och om ändring av rådets direktiv 93/12/EEG (EGT L 350, 28.12.1998, s. 58).

(6)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (EGT L 327, 22.12.2000, s. 1).

(7)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG av den 19 november 2008 om avfall och om upphävande av vissa direktiv (EUT L 312, 22.11.2008, s. 3).

(8)  Rådets direktiv 2011/70/Euratom av den 19 juli 2011 om inrättande av ett gemenskapsramverk för ansvarsfull och säker hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall (EUT L 199, 2.8.2011, s. 48).

(9)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar (EUT L 20, 26.1.2010, s. 7).

(10)  Rådets direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter (EGT L 206, 22.7.1992, s. 7).

(11)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/92/EU av den 13 december 2011 om bedömning av inverkan på miljön av vissa offentliga och privata projekt (EUT L 26, 28.1.2012, s. 1).

(12)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/2139 av den 4 juni 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 genom fastställande av tekniska granskningskriterier för att avgöra under vilka villkor en ekonomisk verksamhet ska anses bidra väsentligt till begränsningen av eller anpassningen till klimatförändringarna och för att avgöra om den ekonomiska verksamheten inte orsakar någon betydande skada för något av de andra miljömålen (EUT L 442, 9.12.2021, s. 1).

(13)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1937 av den 23 oktober 2019 om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten (EUT L 305, 26.11.2019, s. 17).

(14)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU av den 24 november 2010 om industriutsläpp (samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar) (EUT L 334, 17.12.2010, s. 17).

(15)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/2284 av den 14 december 2016 om minskning av nationella utsläpp av vissa luftföroreningar, om ändring av direktiv 2003/35/EG och om upphävande av direktiv 2001/81/EG (EUT L 344, 17.12.2016, s. 1).

(16)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda (omarbetning) (EUT L 153, 18.6.2010, s. 13).


BILAGA II

Mall som avser upplysningar som lämnas innan avtal ingås för de finansiella produkter som avses i artikel 8.1, 8.2 och 8.2a i förordning (EU) 2019/2088 och artikel 6 första stycket i förordning (EU) 2020/852

Image 7

Image 8

Image 9

Image 10

Image 11


BILAGA III

Mall som avser upplysningar som lämnas innan avtal ingås för de finansiella produkter som avses i artikel 9.1–9.4a i förordning (EU) 2019/2088 och artikel 5 första stycket i förordning (EU) 2020/852

Image 12

Image 13

Image 14

Image 15

Image 16


BILAGA IV

Mall som avser regelbundna upplysningar för de finansiella produkter som avses i artikel 8 punkterna 1, 2 och 2a i förordning (EU) 2019/2088 och artikel 6 första stycket i förordning (EU) 2020/852

Image 17

Image 18

Image 19

Image 20

Image 21

Image 22


BILAGA V

Mall som avser regelbundna upplysningar för de finansiella produkter som avses i artikel 9.1–9.4a i förordning (EU) 2019/2088 och artikel 5 första stycket i förordning (EU) 2020/852

Image 23

Image 24

Image 25

Image 26

Image 27


Top