EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31996L0035

Οδηγία 96/35/ΕΚ του Συμβουλίου της 3ης Ιουνίου 1996 σχετικά με το διορισμό και την επαγγελματική κατάρτιση συμβούλων ασφαλείας για την οδική, σιδηροδρομική και πλωτή μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων

ΕΕ L 145 της 19.6.1996, p. 10–15 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 29/06/2009; καταργήθηκε από 32008L0068

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1996/35/oj

31996L0035

Οδηγία 96/35/ΕΚ του Συμβουλίου της 3ης Ιουνίου 1996 σχετικά με το διορισμό και την επαγγελματική κατάρτιση συμβούλων ασφαλείας για την οδική, σιδηροδρομική και πλωτή μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 145 της 19/06/1996 σ. 0010 - 0015


ΟΔΗΓΙΑ 96/35/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Ιουνίου 1996 σχετικά με το διορισμό και την επαγγελματική κατάρτιση συμβούλων ασφαλείας για την οδική, σιδηροδρομική και πλωτή μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 75,

την πρόταση της Επιτροπής (1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (2),

αποφασίζοντας με τη διαδικασία του άρθρου 189 Γ της συνθήκης (3),

Εκτιμώντας:

ότι προϊόντος του χρόνου έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εθνικές και διεθνείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων 7 ότι ορισμένα ατυχήματα στον τομέα των μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων οφείλονται σε ανεπαρκή γνώση των υφισταμένων κινδύνων 7 ότι κρίνεται αναγκαίο στα πλαίσια της εσωτερικής αγοράς μεταφορών να θεσπιστούν μέτρα με σκοπό να εξασφαλιστεί η καλύτερη πρόληψη των κινδύνων που ενυπάρχουν σ'αυτού του είδους τις μεταφορές 7 ότι η οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 89/391/ΕΟΚ της 12ης Ιουνίου 1989 σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία (4), δεν καθιερώνει μέτρα κατά των άλλων κινδύνων που υφίστανται κατά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων 7 ότι επιβάλλεται να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων καθώς και από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τις σχετικές φορτοεκφορτώσεις, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, οδική, σιδηροδρομική ή πλωτή, και ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο προαναφερόμενος στόχος πρέπει να ορισθούν σύμβουλοι ασφαλείας για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, διαθέτοντας την προσήκουσα επαγγελματική κατάρτιση 7 ότι η επαγγελματική κατάρτιση των συμβούλων πρέπει να έχει ως κύριο στόχο τη γνώση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που ισχύουν για τις μεταφορές αυτές 7 ότι είναι αναγκαίο να θεσπίσουν τα κράτη μέλη ένα ελάχιστο κοινό πλαίσιο επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο θα πιστοποιείται από την επιτυχία σε εξετάσεις 7 ότι είναι αναγκαίο να χορηγούν τα κράτη μέλη πιστοποιητικό κοινοτικού τύπου, με το οποίο να πιστοποιείται η επαγγελματική κατάρτιση του συμβούλου και να μπορεί ο κάτοχος του πιστοποιητικού να ασκήσει τη δραστηριότητά του στο σύνολο της Κοινότητας 7 ότι η επαγγελματική κατάρτιση των συμβούλων συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας προς το συμφέρον των χρηστών και στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων ατυχημάτων τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος καθώς και σοβαρές σωματικές βλάβες των μεταφορέων ή κάθε άλλου προσώπου που θα ερχόταν ενδεχομένως σε επαφή με τα επικίνδυνα εμπορεύματα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Στόχος

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τους όρους της παρούσας οδηγίας ώστε όλες οι επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την οδική, σιδηροδρομική ή πλωτή μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, ή ενέργειες φορτοεκφόρτωσης που συνδέονται με τις εν λόγω μεταφορές, να ορίσουν, το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 1999, έναν ή περισσότερους συμβούλους ασφαλείας για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, επιφορτισμένους με την πρόληψη των κινδύνων που ενέχουν αυτές οι δραστηριότητες για το κοινό, τα αγαθά ή το περιβάλλον.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, νοείται ως:

α) «επιχείρηση»: κάθε φυσικό πρόσωπο, ή νομικό πρόσωπο κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, κάθε οργάνωση ή ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, καθώς και κάθε δημόσιος οργανισμός είτε έχει ιδία νομική προσωπικότητα είτε εξαρτάται από αρχή διαθέτουσα νομική προσωπικότητα, που προβαίνει στη μεταφορά, τη φορτοεκφόρτωση επικίνδυνων εμπορευμάτων 7 β) «σύμβουλος ασφαλείας για την μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων», ονομαζόμενος στο εξής «σύμβουλος»: κάθε πρόσωπο διοριζόμενο από τον προϊστάμενο της επιχείρησης για την εκτέλεση των αποστολών και καθηκόντων που ορίζονται στο άρθρο 4, το οποίο κατέχει το πιστοποιητικό κατάρτισης που προβλέπεται στο άρθρο 5 7 γ) «επικίνδυνα εμπορεύματα»: τα εμπορεύματα που ορίζονται ως επικίνδυνα στο παράρτημα Α της οδηγίας 94/55/ΕΚ του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 1994, σχετικά με την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών για την οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων (1) δ) «σχετικές δραστηριότητες»: η οδική, σιδηροδρομική ή πλωτή μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, εκτός των εθνικών πλωτών οδών που δεν συνδέονται με τις πλωτές οδούς των άλλων κρατών μελών, ή οι ενέργειες φορτοεκφόρτωσης που συνδέονται με αυτές τις μεταφορές.

Άρθρο 3

Εξαιρέσεις

Τα κράτη μέλη δύνανται να προβλέπουν ότι η παρούσα οδηγία δεν εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις:

α) των οποίων οι σχετικές δραστηριότητες αφορούν μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων που πραγματοποιούνται με μεταφορικά μέσα των ενόπλων δυνάμεων ή υπ' ευθύνη των τελευταίων ή β) των οποίων οι σχετικές δραστηριότητες αφορούν περιορισμένες ποσότητες, σε κάθε ενότητα μεταφοράς, κάτω από τα όρια που καθορίζονται στις ενδείξεις περιθωρίου 10010 και 10011 του παραρτήματος Β της οδηγίας 94/55/ΕΚ ή γ) οι οποίες δεν εκτελούν MEV, ως κύρια ή επικουρική δραστηριότητα, μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων ή ενέργειες φορτοεκφόρτωσης που συνδέονται με τις εν λόγω μεταφορές, αλλά εκτελούν περιστασιακά εθνικές μεταφορές εμπορευμάτων ή ενέργειες φορτοεκφόρτωσης που συνδέονται με τις εν λόγω μεταφορές και παρουσιάζουν ελάχιστο βαθμό κινδύνου ή ρύπανσης.

Άρθρο 4

Ρόλος και διορισμός του συμβούλου

1. Υπό την ευθύνη του προϊσταμένου της επιχείρησης, ο σύμβουλος έχει ως κύρια αποστολή να αναζητεί κάθε μέσο και να προωθεί κάθε ενέργεια, στα πλαίσια των σχετικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ώστε να διευκολύνει την εκτέλεση των δραστηριοτήτων αυτών τηρουμένων των ισχυουσών ρυθμίσεων και υπό βέλτιστες συνθήκες ασφαλείας. Τα καθήκοντά του, προσαρμοσμένα στις δραστηριότητες της επιχείρησης, ορίζονται στο παράρτημα Ι.

2. Τα καθήκοντα του συμβούλου μπορούν να εκτελούνται επίσης από τον προϊστάμενο της επιχείρησης, από πρόσωπο που ασκεί άλλα καθήκοντα εντός της επιχείρησης ή από πρόσωπο το οποίο δεν ανήκει στην τελευταία, εφόσον το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι πράγματι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα του συμβούλου.

3. Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση ανακοινώνει, εάν ζητηθεί, την ταυτότητα του συμβούλου της στην αρμόδια αρχή ή στον φορέα που έχει καθορισθεί για τον σκοπό αυτό από κάθε κράτος μέλος.

Άρθρο 5

Πιστοποιητικό κατάρτισης

1. Ο σύμβουλος πρέπει να κατέχει πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης κοινοτικού τύπου κατωτέρω αποκαλούμενο «πιστοποιητικό», το οποίο ισχύει για τον ή τους σχετικούς τρόπους μεταφοράς και εκδίδεται από την αρμόδια αρχή ή τον φορέα που έχει ορισθεί για τον σκοπό αυτό από κάθε κράτος μέλος.

2. Για την απόκτηση πιστοποιητικού, ο υποψήφιος πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης και να επιτύχει σε εξετάσεις αναγνωρισμένες από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους.

3. Κύριος στόχος της κατάρτισης είναι να αποκτήσει ο υποψήφιος επαρκή ενημέρωση για τους κινδύνους που ενέχουν οι μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων και να γνωρίσει επαρκώς τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις σχετικά με τους τρόπους μεταφοράς και τα καθήκοντα που καθορίζονται στο παράρτημα Ι.

4. Οι εξετάσεις αφορούν τουλάχιστον τα θέματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του παραρτήματος ΙΙ.

5. Το πιστοποιητικό συντάσσεται σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος ΙΙΙ.

6. Το πιστοποιητικό αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη μέλη.

Άρθρο 6

Ισχύς του πιστοποιητικού

Το πιστοποιητικό έχει διάρκεια ισχύος πέντε ετών. Η ισχύς του ανανεώνεται αυτομάτως για πενταετείς περιόδους αν ο κάτοχος κατά το τελευταίο έτος πριν τη λήξη του ακολουθήσει μαθήματα συμπληρωματικής κατάρτισης ή επιτύχει σε εξετάσεις εγκεκριμένες από την αρμόδια αρχή.

Άρθρο 7

Αναφορά ατυχήματος

Όταν κατά τη διάρκεια μεταφοράς ή φορτοεκφόρτωσης που πραγματοποιεί η ενδιαφερόμενη επιχείρηση σημειώνεται ατύχημα επικίνδυνο για το κοινό, τα αγαθά ή το περιβάλλον, ο σύμβουλος υποβάλλει αναφορά ατυχήματος στην διεύθυνση της επιχείρησης ή ενδεχομένως σε δημόσια τοπική αρχή, αφού συγκεντρώσει όλες τις χρήσιμες σχετικές πληροφορίες.

Η αναφορά αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις αναφορές που συντάσσει η διοίκηση της επιχείρησης και τις οποίες επιτάσσει ενδεχομένως στα κράτη μέλη κάθε άλλη διεθνής, κοινοτική ή εθνική νομοθεσία.

Άρθρο 8

Προσαρμογή της οδηγίας

Οι απαραίτητες τροποποιήσεις για την προσαρμογή της παρούσας οδηγίας στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο που σημειώνεται στους τομείς εφαρμογής της, εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 9.

Άρθρο 9

1. Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, που θεσπίζεται από το άρθρο 9 της οδηγίας 94/55/ΕΚ ονομαζόμενη στο εξής «επιτροπή», που απαρτίζεται από αντιπροσώπους των κρατών μελών και της οποίας προεδρεύει αντιπρόσωπος της Επιτροπής.

2. Ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής υποβάλλει στην Επιτροπή ένα σχέδιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Η επιτροπή εκδίδει τη γνώμη της για το σχέδιο αυτό εντός προθεσμίας την οποία καθορίζει ο πρόεδρος ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα του συγκεκριμένου θέματος. Η γνώμη εκδίδεται με την πλειοψηφία που προβλέπεται στο άρθρο 148 παράγραφος 2 της συνθήκης για την έκδοση των αποφάσεων τις οποίες το Συμβούλιο καλείται να λάβει βάσει της πρότασης της Επιτροπής. Κατά τις ψηφοφορίες στα πλαίσια της επιτροπής, οι ψήφοι των αντιπροσώπων των κρατών μελών σταθμίζονται όπως προβλέπεται στο προαναφερόμενο άρθρο. Ο Πρόεδρος δεν λαμβάνει μέρος στην ψηφοφορία.

3. α) Η Επιτροπή λαμβάνει τα προβλεπόμενα μέτρα εφόσον είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής.

β) Όταν τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής, ή ελλείψει γνώμης, η Επιτροπή υποβάλλει χωρίς χρονοτριβή στο Συμβούλιο πρόταση σχετικά με τα ληπτέα μέτρα. Το Συμβούλιο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία.

Εάν, κατά τη λήξη τρίμηνης προθεσμίας από την υποβολή της πρότασης στο Συμβούλιο, το Συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει, τα προτεινόμενα μέτρα λαμβάνονται από την Επιτροπή.

Άρθρο 10

Οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας δεν θίγουν τις διατάξεις που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στον τόπο εργασίας οι οποίες περιέχονται στην οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου και στις ειδικές οδηγίες εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας.

Άρθρο 11

1. Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 1999. Πληροφορούν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

Οι διατάξεις που εγκρίνουν τα κράτη μέλη περιέχουν μια παραπομπή στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από μια τέτοια παραπομπή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Οι λεπτομέρειες της παραπομπής αυτής θεσπίζονται από τα κράτη μέλη.

2. Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή τα κείμενα των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 12

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Λουξεμβούργο, 3 Ιουνίου 1996.

Για το Συμβούλιο Ο Πρόεδρος T. TREU

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΑΡΘΡΟ 4 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1)

Στον σύμβουλο ανατίθενται ιδίως τα ακόλουθα καθήκοντα:

- εξετάζει κατά πόσον τηρούνται οι κανόνες σχετικά με τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων,

- συμβουλεύει την επιχείρηση κατά τις εργασίες που αφορούν τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων,

- μεριμνά για την κατάρτιση ετήσιας αναφοράς προς τη διοίκηση της επιχείρησης ή ενδεχομένως προς δημόσια τοπική αρχή, ως προς τις δραστηριότητες της επιχείρησης σχετικά με τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων. Οι αναφορές φυλάσσονται επί πέντε έτη και τίθενται στη διάθεση των εθνικών αρχών, κατόπιν αιτήσεώς τους.

Τα καθήκοντα του συμβούλου, εξάλλου, περιλαμβάνουν κυρίως την εξέταση των ακόλουθων πρακτικών και διαδικασιών σχετικά με τις οικείες δραστηριότητες:

- τις διαδικασίες για την τήρηση των κανόνων αναγνώρισης των μεταφερόμενων επικίνδυνων εμπορευμάτων,

- την πρακτική της επιχείρησης σχετικά με τη συνεκτίμηση, κατά την αγορά των μεταφορικών μέσων, κάθε ειδικής ανάγκης σε σχέση με τα μεταφερόμενα επικίνδυνα εμπορεύματα,

- τις διαδικασίες επιθεώρησης του υλικού που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των επικίνδυνων εμπορευμάτων ή για τις ενέργειες φορτοεκφόρτωσης,

- το γεγονός ότι το αρμόδιο προσωπικό της επιχείρησης έχει λάβει κατάλληλη κατάρτιση η οποία και είναι εγγεγραμμένη στο φάκελό του,

- την εφαρμογή κατάλληλων διαδικασιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχημάτων ή περιστατικών που μπορούν να πλήξουν την ασφάλεια κατά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων ή κατά τις ενέργειες φορτοεκφόρτωσης,

- την ανάλυση και, εάν παραστεί ανάγκη, τη σύνταξη αναφοράς σχετικά με τα ατυχήματα, τα περιστατικά ή τις σοβαρές παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων ή κατά τις ενέργειες φορτοεκφόρτωσης,

- την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων για να αποφευχθεί η επανάληψη ατυχημάτων, περιστατικών ή σοβαρών παραβάσεων,

- τη συνεκτίμηση των νομοθετικών προϋποθέσεων και των ιδιαίτερων αναγκών σε σχέση με τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων κατά την επιλογή και τη χρησιμοποίηση υπεργολάβων ή άλλων μεσαζόντων,

- την εξακρίβωση κατά πόσον το προσωπικό που ασχολείται με τη μεταφορά των επικίνδυνων εμπορευμάτων ή τη φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων αυτών διαθέτει διαδικασίες εκτέλεσης και λεπτομερείς εντολές,

- την ευαισθητοποίηση στους κινδύνους που συνδέονται με τη μεταφορά των επικίνδυνων εμπορευμάτων ή τη φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων αυτών,

- την εφαρμογή μεθόδων επιθεώρησης ώστε να εξασφαλίζεται η ύπαρξη, στα μεταφορικά μέσα, των εγγράφων και εξοπλισμών ασφαλείας που πρέπει να συνοδεύουν τις μεταφορές και τη συμμόρφωση των εν λόγω εγγράφων και εξοπλισμών με τις οικείες ρυθμίσεις,

- την εφαρμογή μεθόδων επιθεώρησης ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων σχετικά με τις ενέργειες φορτοεκφόρτωσης.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι απαιτούμενες γνώσεις για τη χορήγηση του πιστοποιητικού πρέπει να αφορούν τουλάχιστον τα ακόλουθα θέματα:

Ι. Τα γενικά μέτρα πρόληψης και ασφαλείας:

- τη γνώση των διαφόρων συνεπειών που μπορούν να προκύψουν από ένα ατύχημα με επικίνδυνα εμπορεύματα,

- τη γνώση των κυριότερων αιτιών ατυχήματος.

ΙΙ. Τις διατάξεις σχετικά με τον εκάστοτε τρόπο μεταφοράς που απορρέουν από την εθνική νομοθεσία, τους κοινοτικούς κανόνες και τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, ιδίως σχετικά με:

1. την ταξινόμηση των επικίνδυνων εμπορευμάτων - διαδικασία ταξινόμησης των διαλυμάτων και μειγμάτων,

- διάρθρωση της απαρίθμησης των ουσιών,

- κλάσεις επικίνδυνων εμπορευμάτων και αρχές της ταξινόμησής τους,

- φύση των επικίνδυνων ουσιών και αντικειμένων,

- φυσικοχημικές και τοξικολογικές ιδιότητες 7 2. τους γενικούς όρους συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών και των εμπορευματοκιβωτίων-δεξαμενών:

- τύποι συσκευασίας καθώς και κωδικοποίηση και αναγραφή ενδείξεων,

- απαιτήσεις σχετικά με τις συσκευασίες και προδιαγραφές σχετικά με τις δοκιμές των συσκευασιών,

- κατάσταση της συσκευασίας και περιοδικός έλεγχος 7 3. τις ενδείξεις και ετικέτες κινδύνου:

- εγγραφή ενδείξεων στις ετικέτες κινδύνου,

- επίθεση και αφαίρεση των ετικετών κινδύνου,

- επισήμανση και ετικετάρισμα 7

4. τις ενδείξεις στο έγγραφο μεταφοράς:

- πληροφοριακά στοιχεία του εγγράφου μεταφοράς,

- δήλωση πιστότητας του φορτωτή 7

5. τον τρόπο αποστολής, τους περιορισμούς αποστολής:

- πλήρες φορτίο,

- μεταφορά φορτίου χύμα,

- μεταφορά σε μεγάλα δοχεία για τα φορτία χύμα,

- μεταφορά σε εμπορευματοκιβώτια,

- μεταφορά σε σταθερές ή κινητές δεξαμενές 7

6. τη μεταφορά επιβατών και επικίνδυνων εμπορευμάτων 7

7. τις απαγορεύσεις και προφυλάξεις της από κοινού φόρτωσης 7

8. το διαχωρισμό των ουσιών 7

9. τον περιορισμό των μεταφερόμενων ποσοτήτων και τις εξαιρούμενες ποσότητες 7

10. τον χειρισμό και τη στοιβασία 7

- φορτοεκφόρτωση (ποσοστό πλήρωσης),

- στοιβασία και διαχωρισμός 7

11. τον καθαρισμό και/ή την απαέρωση πριν από τη φόρτωση και μετά την εκφόρτωση 7

12. το πλήρωμα: επαγγελματική κατάρτιση 7

13. τα έγγραφα πορείας:

- έγγραφο μεταφοράς,

- γραπτές εντολές,

- πιστοποιητικό έγκρισης του οχήματος,

- πιστοποιητικό κατάρτισης των οδηγών των οχημάτων,

- βεβαίωση σχετικά με την κατάρτιση όσον αφορά την εσωτερική ναυσιπλοΐα,

- αντίγραφο κάθε παρέκκλισης,

- λοιπά έγγραφα 7

14. τις εντολές ασφαλείας: εφαρμογή των οδηγιών και εξοπλισμός προστασίας του οδηγού 7

15. τις υποχρεώσεις επιτήρησης: στάθμευση 7

16. τους κανόνες και περιορισμούς κυκλοφορίας ή ναυσιπλοΐας 7

17. τη λειτουργική ή εκ παραδρομής απόρριψη ρυπογόνων ουσιών 7

18. τις προϋποθέσεις σχετικά με το υλικό μεταφοράς.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

>ΑΡΧΗ ΓΡΑΦΗΚΟΥ>

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ (ΑΡΘΡΟ 5 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5) Πιστοποιητικό ΕΚ επαγγελματικής κατάρτισης των συμβούλων ασφαλείας για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων

Πιστοποιητικό αριθ.:

Διακριτικό σήμα του κράτους μέλους που εκδίδει το πιστοποιητικό:

Επώνυμο:

Όνομα(-ατα):

Ημερομηνία και τόπος γέννησης:

Εθνικότητα:

Υπογραφή του δικαιούχου:

Ισχύει μέχρι ......................... (ημερομηνία) για τις επιχειρήσεις μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων καθώς και για τις επιχειρήσεις που εκτελούν εργασίες φορτοεκφόρτωσης που συνδέονται με την εν λόγω μεταφορά:

οδικώς

σιδηροδρομικώς

μέσω πλωτής οδού

Εκδόθηκε από:

Ημερομηνία:

Υπογραφή: Ανανεώθηκε μέχρι:

Από:

Ημερομηνία:

Υπογραφή:

>ΤΕΛΟΣ ΓΡΑΦΗΚΟΥ>

Top