3.3.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 68/1


REGULAMENTUL (UE) 2022/357 AL COMISIEI

din 2 martie 2022

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1126/2008 de adoptare a anumitor standarde internaționale de contabilitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele internaționale de contabilitate 1 și 8

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate (1), în special articolul 3 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Prin Regulamentul (CE) nr. 1126/2008 al Comisiei (2) au fost adoptate anumite standarde internaționale de contabilitate și interpretări existente la 15 octombrie 2008.

(2)

La 12 februarie 2021, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate a publicat amendamente la Standardul Internațional de Contabilitate (IAS) 1 Prezentarea situațiilor financiare și la IAS 8 Politici contabile, modificări ale estimărilor contabile și erori. Prin aceste amendamente se clarifică diferențele dintre politicile contabile și estimările contabile pentru a asigura într-o măsură mai mare aplicarea consecventă a standardelor contabile și comparabilitatea situațiilor financiare.

(3)

În urma consultării Grupului Consultativ European pentru Raportare Financiară, Comisia concluzionează că amendamentele la IAS 1 și IAS 8 îndeplinesc criteriile pentru adoptare prevăzute la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1606/2002.

(4)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1126/2008 ar trebui modificat în consecință.

(5)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de reglementare contabilă,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 1126/2008 se modifică după cum urmează:

(a)

Standardul Internațional de Contabilitate (IAS) 1 Prezentarea situațiilor financiare se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament;

(b)

IAS 8 Politici contabile, modificări ale estimărilor contabile și erori se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Fiecare societate aplică modificările menționate la articolul 1 cel târziu de la data începerii primului său exercițiu financiar care debutează la 1 ianuarie 2023 sau ulterior acestei date.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 2 martie 2022.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 243, 11.9.2002, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1126/2008 al Comisiei din 3 noiembrie 2008 de adoptare a anumitor standarde internaționale de contabilitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 320, 29.11.2008, p. 1).


ANEXĂ

Amendamente la IAS 1

Prezentarea situațiilor financiare

Se modifică punctele 7, 10, 114, 117 și 122. Se adaugă punctele 117A-117E și 139V. Se elimină punctele 118, 119 și 121.

DEFINIȚII

7.

Următorii termeni sunt folosiți în prezentul standard cu înțelesul specificat în continuare:

Politicile contabile sunt definite la punctul 5 din IAS 8 Politici contabile, modificări ale estimărilor contabile și erori, iar termenul este utilizat în prezentul standard cu același înțeles.

SITUAȚII FINANCIARE

...

Set complet de situații financiare

10.

Un set complet de situații financiare conține:

(e)

note cuprinzând informații semnificative privind politica contabilă și alte informații explicative;

STRUCTURĂ ȘI CONȚINUT

...

Note

Structură

...

114.

Printre exemplele de ordonare sau grupare sistematică a notelor se numără:

(c)

respectarea ordinii elementelor-rând din situația (situațiile) care prezintă profit sau pierdere și alte elemente ale rezultatului global, precum și din situația poziției financiare, cum ar fi:

(ii)

informații semnificative privind politica contabilă (a se vedea punctul 117);

Prezentarea informațiilor privind politica contabilă

117.

O entitate trebuie să prezinte informații semnificative privind politica contabilă (a se vedea punctul 7). Informațiile privind politica contabilă sunt semnificative dacă, atunci când sunt analizate împreună cu alte informații incluse în situațiile financiare ale unei entități, se poate preconiza în mod rezonabil că vor influența deciziile pe care utilizatorii primari ai situațiilor financiare cu scop general le iau pe baza respectivelor situații financiare.

117A

Informațiile privind politica contabilă care se referă la tranzacții, alte evenimente sau condiții nesemnificative sunt nesemnificative și nu este necesar să fie prezentate. Informațiile privind politica contabilă ar putea fi însă semnificative ca urmare a naturii tranzacțiilor, altor evenimente sau condiții conexe, chiar dacă sumele sunt nesemnificative. Cu toate acestea, nu toate informațiile privind politica contabilă referitoare la tranzacții, alte evenimente sau condiții semnificative sunt semnificative în sine.

117B

Se estimează că informațiile privind politica contabilă sunt semnificative dacă utilizatorii situațiilor financiare ale unei entități ar avea nevoie de aceste informații pentru a înțelege alte informații semnificative din situațiile financiare. De exemplu, este probabil ca o entitate să considere informațiile privind politica contabilă ca fiind semnificative pentru situațiile sale financiare în cazul în care informațiile respective se referă la tranzacții, alte evenimente sau condiții semnificative și:

(a)

entitatea și-a modificat politica contabilă în cursul perioadei de raportare și această modificare a dus la o modificare semnificativă a informațiilor din situațiile financiare;

(b)

entitatea a ales politica contabilă dintre mai multe opțiuni permise de IFRS – o astfel de situație ar putea apărea dacă entitatea alege să evalueze investițiile imobiliare la costul istoric mai degrabă decât la valoarea justă;

(c)

politica contabilă a fost elaborată în conformitate cu IAS 8, în absența unui IFRS care se aplică în mod specific;

(d)

politica contabilă se referă la un domeniu în privința căruia o entitate trebuie să facă raționamente sau ipoteze semnificative în aplicarea unei politici contabile și entitatea prezintă respectivele raționamente sau ipoteze în conformitate cu punctele 122 și 125 sau

(e)

contabilitatea necesară pentru tranzacții, alte evenimente sau condiții semnificative este complexă, iar utilizatorii situațiilor financiare ale entității nu ar înțelege altfel respectivele tranzacții, alte evenimente sau condiții semnificative – o astfel de situație ar putea apărea în cazul în care o entitate aplică mai mult de un IFRS la o clasă de tranzacții semnificative.

117C

Informațiile privind politica contabilă care pun accentul pe modul în care o entitate a aplicat dispozițiile IFRS-urilor la circumstanțele proprii oferă informații specifice despre entitate care le sunt mai utile utilizatorilor situațiilor financiare decât informațiile standardizate sau decât informațiile care doar reiau sau sintetizează cerințele IFRS-urilor.

117D

Dacă o entitate prezintă informații nesemnificative privind politica contabilă, aceste informații nu trebuie să ascundă informații semnificative privind politica contabilă.

117E

Concluzia unei entități potrivit căreia informațiile privind politica contabilă sunt nesemnificative nu afectează cerințele aferente de prezentare a informațiilor prevăzute în alte IFRS-uri.

118.

[Eliminat]

119.

[Eliminat]

120.

[Eliminat]

121.

[Eliminat]

122.

O entitate trebuie să prezinte, împreună cu informațiile semnificative privind politica contabilă sau cu alte note, raționamentele profesionale, altele decât cele care implică estimări (a se vedea punctul 125), pe care conducerea le-a făcut în procesul de aplicare a politicilor contabile ale entității și care au cel mai important efect asupra valorilor recunoscute în situațiile financiare.

...

TRANZIȚIE ȘI DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

...

139V

Prezentarea politicilor contabile, publicată în februarie 2021, a modificat punctele 7, 10, 114, 117 și 122, a adăugat punctele 117A-117E și a eliminat punctele 118, 119 și 121. A modificat, de asemenea, Declarația 2 privind practica IFRS, Emiterea de raționamente privind pragul de semnificație. O entitate trebuie să aplice amendamentele la IAS 1 pentru perioadele de raportare anuală care încep la 1 ianuarie 2023 sau ulterior acestei date. Se permite aplicarea anterior acestei date. Dacă o entitate aplică modificările respective pentru o perioadă anterioară, entitatea trebuie să prezinte acest fapt.

Amendamente ale altor standarde și publicații IFRS

Amendamente la IFRS 7 Instrumente financiare: informații de furnizat

Se modifică punctele 21 și B5. Se adaugă punctul 44II.

IMPORTANȚA INSTRUMENTELOR FINANCIARE PENTRU POZIȚIA ȘI PERFORMANȚA FINANCIARĂ

...

Alte prezentări de informații

Politici contabile

21.

În conformitate cu punctul 117 din IAS 1 Prezentarea situațiilor financiare (revizuit în 2007), o entitate prezintă informații semnificative privind politica contabilă. Se estimează că informațiile privind baza (sau bazele) de evaluare utilizată (utilizate) la întocmirea situațiilor financiare reprezintă informații semnificative privind politica contabilă.

...

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE ȘI TRANZIȚIE

...

44II

Prezentarea politicilor contabile, care modifică IAS 1 și Declarația 2 privind practica IFRS, Emiterea de raționamente privind pragul de semnificație, care a fost publicată în februarie 2021, a modificat punctele 21 și B5. O entitate trebuie să aplice această modificare pentru perioadele anuale de raportare care încep la 1 ianuarie 2023 sau ulterior acestei date. Se permite aplicarea anterior acestei date. Dacă o entitate aplică modificarea pentru o perioadă anterioară, entitatea trebuie să prezinte acest fapt.

...

Anexa B

Îndrumări de aplicare

...

CLASE DE INSTRUMENTE FINANCIARE ȘI NIVELUL DE PREZENTARE (PUNCTUL 6)

...

Alte prezentări de informații – politici contabile (punctul 21)

B5

Punctul 21 prevede obligativitatea prezentării de informații semnificative privind politica contabilă, care trebuie să includă informații privind baza (sau bazele) de evaluare pentru instrumentele financiare utilizată (utilizate) la întocmirea situațiilor financiare. Pentru instrumentele financiare, astfel de prezentări de informații pot include:

Punctul 122 din IAS 1 (revizuit în 2007) prevede, de asemenea, obligativitatea ca entitățile să prezinte, împreună cu informațiile semnificative privind politica contabilă sau cu alte note, raționamentele profesionale, altele decât cele care implică estimări, pe care conducerea le-a făcut în procesul de aplicare a politicilor contabile ale entității și care au cel mai important efect asupra valorilor recunoscute în situațiile financiare.

Amendamente la IAS 26 Contabilizarea și raportarea planurilor de pensii

Se modifică punctul 34 și se adaugă punctul 38.

TOATE PLANURILE

Prezentarea informațiilor

34.

Situațiile financiare referitoare la un plan de pensii, fie că este un plan de contribuții determinate, fie unul de beneficii determinate, trebuie să conțină următoarele informații:

(b)

informații semnificative privind politica contabilă și

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

...

38.

Prezentarea politicilor contabile, care modifică IAS 1 Prezentarea situațiilor financiare și Declarația 2 privind practica IFRS, Emiterea de raționamente privind pragul de semnificație care a fost publicată în februarie 2021, a modificat punctul 34. O entitate trebuie să aplice această modificare pentru perioadele anuale de raportare care încep la 1 ianuarie 2023 sau ulterior acestei date. Se permite aplicarea anterior acestei date. Dacă o entitate aplică modificarea pentru o perioadă anterioară, entitatea trebuie să prezinte acest fapt.

Amendamente la IAS 34 Raportarea financiară interimară

Se modifică punctul 5 și se adaugă punctul 60.

CONȚINUTUL UNUI RAPORT FINANCIAR INTERIMAR

5.

În conformitate cu IAS 1, un set complet de situații financiare include următoarele componente:

(e)

note cuprinzând informații semnificative privind politica contabilă și alte informații explicative;

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

...

60.

Prezentarea politicilor contabile, care modifică IAS 1 și Declarația 2 privind practica IFRS, Emiterea de raționamente privind pragul de semnificație care a fost publicată în februarie 2021, a modificat punctul 5. O entitate trebuie să aplice această modificare pentru perioadele anuale de raportare care încep la 1 ianuarie 2023 sau ulterior acestei date. Se permite aplicarea anterior acestei date. Dacă o entitate aplică modificarea pentru o perioadă anterioară, entitatea trebuie să prezinte acest fapt.

Amendamente la IAS 8

Politici contabile, modificări ale estimărilor contabile și erori

Se modifică punctele 5, 32, 34, 38 și 48 și titlul de deasupra punctului 32. Se adaugă punctele 32A-32B, 34A și 54I și titlurile de deasupra punctelor 34 și 36. Se modifică titlul de deasupra punctului 39 și devine un subtitlu al titlului adăugat deasupra punctului 34.

DEFINIȚII

5.

Următorii termeni sunt folosiți în prezentul standard cu înțelesul specificat în continuare:

Estimările contabile sunt valori monetare din situațiile financiare care sunt subiect al incertitudinii în evaluare.

ESTIMĂRI CONTABILE

32.

O politică contabilă poată să prevadă obligația ca elementele din situațiile financiare să fie evaluate într-un mod care implică o incertitudine a evaluării, și anume, politica contabilă poate să prevadă obligația de a evalua respectivele elemente în valori monetare care nu pot fi observate direct și care trebuie, în schimb, estimate. În acest caz, o entitate elaborează o estimare contabilă pentru a atinge obiectivul stabilit de politica contabilă. Elaborarea estimărilor contabile implică utilizarea de raționamente sau ipoteze în baza celor mai recente informații fiabile disponibile. Printre exemplele de estimări contabile se numără:

(a)

o ajustare pentru pierdere aferentă pierderilor din credit preconizate, aplicând IFRS 9 Instrumente financiare;

(b)

valoarea realizabilă netă a unui element al stocurilor, aplicând IAS 2 Stocuri;

(c)

valoarea justă a unui activ sau a unei datorii, aplicând IFRS 13 Evaluarea la valoarea justă;

(d)

cheltuielile cu amortizarea pentru un element al imobilizărilor corporale, aplicând IAS 16 și

(e)

un provizion pentru obligațiile de garanție, aplicând IAS 37 Provizioane, datorii contingente și active contingente.

32A

O entitate utilizează tehnici de măsurare și date de intrare pentru a stabili o estimare contabilă. Tehnicile de evaluare includ tehnici de estimare (de exemplu, tehnicile utilizate pentru evaluarea unei ajustări pentru pierdere aferentă pierderilor din credit preconizate, aplicând IFRS 9) și tehnici de determinare a valorii (de exemplu, tehnicile utilizate pentru evaluarea valorii juste a unui activ sau a unei datorii, aplicând IFRS 13).

32B

Termenul „estimare” folosit în IFRS se referă uneori la o estimare care nu este o estimare contabilă, astfel cum este definită în prezentul standard. De exemplu, uneori se referă la o dată de intrare utilizată la stabilirea estimărilor contabile.

Modificări ale estimărilor contabile

34.

O entitate poate fi nevoită să modifice o estimare contabilă dacă apar modificări ale circumstanțelor care au stat la baza estimării contabile sau ca urmare a unor noi informații, a unor noi evoluții sau a unei experiențe mai mari. Prin natura ei, modificarea unei estimări contabile nu are legătură cu perioadele anterioare și nu reprezintă corectarea unei erori.

34A

Efectele asupra unei estimări contabile ale unei modificări a unei date de intrare sau ale unei modificări a unei tehnici de măsurare sunt modificări ale estimărilor contabile, cu excepția cazului în care acestea rezultă din corectarea unor erori aferente unei perioade anterioare.

Aplicarea modificărilor estimărilor contabile

38.

Recunoașterea prospectivă a efectului unei modificări de estimare contabilă înseamnă că modificarea este aplicată tranzacțiilor, altor evenimente sau condiții de la data modificării respective. O modificare de estimare contabilă poate afecta numai profitul sau pierderea perioadei curente ori profitul sau pierderea atât al(a) perioadei curente, cât și al(a) perioadelor viitoare. De exemplu, o modificare a unei ajustări pentru pierdere aferentă pierderilor din credit preconizate afectează numai profitul sau pierderea perioadei curente și, prin urmare, este recunoscut(ă) în perioada curentă. Cu toate acestea, o modificare a estimării duratei de viață utile a unui activ amortizabil sau a modului preconizat de consumare a beneficiilor economice viitoare încorporate într-un activ amortizabil afectează cheltuiala cu amortizarea în perioada curentă și în fiecare perioadă viitoare de-a lungul duratei de viață utilă rămase a activului. În ambele cazuri, efectul modificării aferente perioadei curente este recunoscut ca venit sau cheltuială în perioada curentă. Dacă există, efectul asupra perioadelor viitoare este recunoscut ca venit sau cheltuială în acele perioade viitoare.

Prezentarea informațiilor

ERORI

48.

Corectările erorilor se diferențiază de modificările estimărilor contabile. Estimările contabile, prin natura lor, sunt aproximări care pot necesita modificări pe măsură ce se află informații suplimentare. De exemplu, câștigul sau pierderea recunoscut(ă) ca fiind datorat(ă) rezolvării unei situații neprevăzute nu reprezintă corectarea unei erori.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE ȘI DISPOZIȚII TRANZITORII

54I

Definiția estimărilor contabile, publicată în februarie 2021, a modificat punctele 5, 32, 34, 38 și 48 și a adăugat punctele 32A, 32B și 34A. O entitate trebuie să aplice aceste modificări pentru perioadele anuale de raportare care încep la 1 ianuarie 2023 sau ulterior acestei date. Se permite aplicarea anterior acestei date. O entitate trebuie să aplice amendamentele aduse modificărilor estimărilor contabile și modificărilor politicilor contabile care au loc la începutul primei perioade anuale de raportare în care se aplică amendamentele sau ulterior acestei date.