EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0568

Regulamentul delegat (UE) 2017/568 al Comisiei din 24 mai 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind admiterea instrumentelor financiare la tranzacționare pe piețele reglementate (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2016/3017

JO L 87, 31.3.2017, p. 117–121 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/568/oj

31.3.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 87/117


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/568 AL COMISIEI

din 24 mai 2016

de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind admiterea instrumentelor financiare la tranzacționare pe piețele reglementate

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (1), în special articolul 51 alineatul (6),

întrucât:

(1)

Valorile mobiliare ar trebui considerate liber negociabile numai dacă înainte de admiterea la tranzacționare nu există nicio restricție care să împiedice transferul respectivelor valori mobiliare într-un mod care ar interfera cu crearea unei piețe echitabile, ordonate și eficiente.

(2)

În cazul unei valori mobiliare în sensul Directivei 2003/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2), pentru admiterea la tranzacționare pe o piață reglementată a unei valori mobiliare astfel cum este definită în Directiva 2014/65/UE este nevoie să existe suficiente informații disponibile public care să permite evaluarea respectivului instrument financiar, astfel încât acesta să poată face obiectul unei tranzacționări echitabile, ordonate și eficiente. În plus, în cazul acțiunilor, acestea ar trebui să fie disponibile pentru distribuire către public în număr adecvat, iar în cazul instrumentelor financiare derivate securitizate ar trebui să existe mecanisme adecvate de decontare și livrare.

(3)

Ar trebui să se considere că valorile mobiliare care îndeplinesc cerințele pentru a fi admise în cadrul cotării oficiale în conformitate cu Directiva 2001/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3) sunt liber negociabile și că acestea pot face obiectul unei tranzacționări echitabile, ordonate și eficiente.

(4)

Admiterea la tranzacționare pe o piață reglementată a unor unități emise de către organisme de plasament colectiv în valori mobiliare sau de către fonduri de investiții alternative nu ar trebui să permită evitarea dispozițiilor relevante ale Directivei 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4) ori ale Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului (5). Prin urmare, este necesar ca operatori de piețe reglementate să verifice că unitățile admise la tranzacționare provin de la un organism de plasament colectiv care îndeplinește cerințele prevăzute de legislația sectorială relevantă. În cazul fondurilor tranzacționate la bursă, este necesar ca operatorii de piețe reglementate să se asigure că există în orice moment mecanisme adecvate de răscumpărare pentru investitori.

(5)

La admiterea la tranzacționare pe o piață reglementată a instrumentelor financiare derivate menționate în secțiunea C punctele 4-10 din anexa I la Directiva 2014/65/UE ar trebui să se evalueze dacă sunt disponibile suficiente informații pentru evaluarea instrumentului financiar derivat și a instrumentului-suport, iar în cazul contractelor cu decontare fizică, dacă există proceduri adecvate de decontare și livrare.

(6)

Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6) impune anumite condiții referitoare la certificatele de emisii pentru a se asigura că acestea sunt liber negociabile și că fac obiectul unei tranzacționări echitabile, ordonate și eficiente. Prin urmare, certificatele de emisii în sensul secțiunii C punctul 11 din anexa I la Directiva 2014/65/UE care sunt recunoscute a fi conforme cu cerințele Directivei 2003/87/CE ar trebui să fie eligibile pentru a fi admise la tranzacționare pe o piață reglementată, iar prezentul regulament nu ar trebui să mai impună alte cerințe.

(7)

Modalitățile prevăzute de piețele reglementate pentru a verifica îndeplinirea de către emitenți a obligațiilor care le revin în temeiul dreptului Uniunii și pentru a facilita accesul la informații care au fost făcute publice în temeiul dreptului Uniunii ar trebui să includă obligațiile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (7), în Directiva 2003/71/CE și în Directiva 2004/109/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului (8), întrucât actele legislative respective conțin obligațiile de bază cele mai importante ale emitenților după admiterea inițială pe o piață reglementată.

(8)

Piețele reglementate ar trebui să instituie proceduri, care să fie accesibile emitenților și publicului, pentru verificarea îndeplinirii de către emitenții de valori mobiliare a obligațiilor care le revin în temeiul dreptului Uniunii. Politica în materie ar trebui să asigure că verificarea conformității este eficientă, iar piața reglementată ar trebui să comunice emitenților obligațiile care le revin.

(9)

Piețele reglementate ar trebui să faciliteze accesul la informațiile publicate în condițiile stabilite prin dreptul Uniunii care sunt disponibile pentru membri și participanți prin proceduri care asigură un acces ușor, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți membrii și participanții. Dreptul relevant al Uniunii în aceste scopuri include Directiva 2003/71/CE, Directiva 2004/109/CE, Regulamentul (UE) nr. 596/2014 și Regulamentul (UE) nr. 600/2014 ale Parlamentului European și ale Consiliului (9). Procedurile de acces ar trebui să asigure că membrii și participanții au acces în condiții egale la informațiile relevante care pot avea o influență asupra evaluării unui instrument financiar.

(10)

Din motive de coerență și pentru a asigura buna funcționare a piețelor financiare, este necesar ca dispozițiile prevăzute de prezentul regulament și dispozițiile naționale de transpunere a Directivei 2014/65/UE să se aplice de la aceeași dată.

(11)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare transmise Comisiei de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

(12)

ESMA a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor, instituit în temeiul articolului 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (10),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Valorile mobiliare liber negociabile

(1)   Se consideră că valorile mobiliare sunt liber negociabile dacă pot fi tranzacționate între părțile la o tranzacție și pot fi transferate ulterior fără restricții și dacă toate valorile mobiliare din aceeași categorie cu valoarea mobiliară în cauză sunt fungibile.

(2)   Valorile mobiliare care fac obiectul unei restricții privind transferul nu sunt considerate liber negociabile în sensul alineatului (1), cu excepția cazului în care restricția respectivă nu riscă să perturbe funcționarea pieței. Valorile mobiliare care nu sunt achitate integral pot fi considerate liber negociabile dacă s-au luat măsurile necesare pentru a se asigura că posibilitatea de a le negocia nu este restricționată și că informațiile corespunzătoare privind faptul că valorile mobiliare respective nu sunt achitate integral, precum și implicațiile acestei situații pentru acționari, sunt puse la dispoziția publicului.

Articolul 2

Valorile mobiliare – tranzacționarea echitabilă, ordonată și eficientă

(1)   Atunci când evaluează dacă o valoare mobiliară poate face obiectul unei tranzacționări echitabile, ordonate și eficiente, piețele reglementate țin cont de informațiile în privința cărora Directiva 2003/71/CE prevede obligația de a fi pregătite sau de informații care sunt disponibile public în alte moduri, cum ar fi:

(a)

informații financiare istorice;

(b)

informații despre emitent;

(c)

informații care oferă o viziune de ansamblu asupra activităților pieței respective.

(2)   În plus față de dispozițiile alineatului (1), atunci când evaluează dacă o acțiune poate face obiectul unei tranzacționări echitabile, ordonate și eficiente, piețele reglementate țin cont de distribuirea acțiunilor respective către public.

(3)   Atunci când evaluează dacă o valoare mobiliară menționată la articolul 4 alineatul (1) punctul 44 litera (c) din Directiva 2014/65/UE poate face obiectul unei tranzacționări echitabile, ordonate și eficiente, piața reglementată evaluează, în funcție de natura valorii mobiliare admise, respectarea următoarelor criterii:

(a)

clauzele valorii mobiliare sunt clare, lipsite de echivoc și permit corelarea prețului valorii mobiliare cu prețul sau o altă măsură valorică a activului-suport;

(b)

prețul sau o altă măsură valorică a activului-suport este fiabil și accesibil publicului;

(c)

la dispoziția publicului se pun suficiente informații pe baza cărora să se poată evalua valoarea mobiliară respectivă;

(d)

procedurile de determinare a prețului de decontare a valorii mobiliare asigură că prețul respectiv reflectă în mod corespunzător prețul sau o altă măsură valorică a activului-suport;

(e)

dacă decontarea valorii mobiliare necesită sau prevede posibilitatea livrării unei valori mobiliare-suport sau a unui activ-suport în locul decontării în numerar, există proceduri adecvate de decontare și livrare a activului-suport, precum și dispoziții corespunzătoare privind obținerea de informații relevante cu privire la acesta.

Articolul 3

Valori mobiliare – cotarea oficială

Se consideră că o valoare mobiliară care este cotată oficial în conformitate cu Directiva 2001/34/CE și a cărei cotare nu este suspendată este liber negociabilă și că aceasta poate face obiectul unei tranzacționări echitabile, ordonate și eficiente.

Articolul 4

Unități și acțiuni ale organismelor de plasament colectiv

(1)   Atunci când admit la tranzacționare unități sau acțiuni ale unui organism de plasament colectiv, piețele reglementate se asigură că respectivele unități sau acțiuni sunt acceptate la tranzacționare în statul membru în care sunt situate piețele respective.

(2)   Atunci când evaluează dacă unitățile sau acțiunile unui organism deschis de plasament colectiv pot face obiectul unei tranzacționări echitabile, ordonate și eficiente, piețele reglementate țin seama de următoarele aspecte:

(a)

distribuirea unităților sau a acțiunilor respective către public;

(b)

dacă există mecanisme adecvate de formare a pieței sau dacă societatea de administrare a organismului pune la dispoziția investitorilor mecanisme alternative adecvate de răscumpărare a unităților sau a acțiunilor;

(c)

în cazul fondurilor tranzacționate la bursă, dacă sunt puse la dispoziția investitorilor, pe lângă mecanisme de formare a pieței, și mecanisme alternative adecvate de răscumpărare a unităților sau a acțiunilor, cel puțin în cazurile în care valoarea unităților sau a acțiunilor variază în mod semnificativ față de valoarea activului net;

(d)

dacă investitorii sunt informați cu un grad suficient de transparență cu privire la valoarea unităților sau a acțiunilor, prin publicarea periodică a valorii activului net.

(3)   Atunci când evaluează dacă unitățile sau acțiunile unui organism închis de plasament colectiv pot face obiectul unei tranzacționări echitabile, ordonate și eficiente, piețele reglementate țin seama de următoarele aspecte:

(a)

distribuirea unităților sau a acțiunilor respective către public;

(b)

dacă investitorii sunt informați cu un grad suficient de transparență cu privire la valoarea unităților sau a acțiunilor, fie prin publicarea de informații privind strategia de investiții a fondului, fie prin publicarea periodică a valorii activului net.

Articolul 5

Instrumente financiare derivate

(1)   Atunci când evaluează dacă un instrument financiar menționat în secțiunea C punctele 4-10 din anexa I la Directiva 2014/65/UE poate face obiectul unei tranzacționări echitabile, ordonate și eficiente, piața reglementată evaluează respectarea următoarelor condiții:

(a)

clauzele contractului privind instrumentul financiar sunt clare și lipsite de echivoc și permit corelarea prețului instrumentului financiar cu prețul sau cu o altă măsură valorică a activului-suport;

(b)

prețul sau o altă măsură valorică a activului-suport este fiabil și accesibil publicului;

(c)

la dispoziția publicului se pun suficiente informații pe baza cărora să se poată evalua instrumentul derivat respectiv;

(d)

procedurile de determinare a prețului de decontare a contractului asigură că prețul reflectă în mod corespunzător prețul sau o altă măsură valorică a activului-suport;

(e)

dacă decontarea instrumentului derivat necesită sau prevede posibilitatea livrării unei valori mobiliare-suport sau a unui activ-suport în locul decontării în numerar, există mecanisme adecvate care să permită participanților la piață să obțină informații relevante cu privire la activul-suport respectiv, precum și proceduri adecvate de decontare și livrare a activului-suport.

(2)   Alineatul (1) litera (b) din prezentul articol nu se aplică instrumentelor financiare menționate la punctele 5, 6, 7 și 10 din secțiunea C a anexei I la Directiva 2014/65/UE dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a)

este probabil ca în contractul de instituire a instrumentului financiar să fie prevăzut un mijloc prin care să se comunice pieței sau prin care să se permită pieței să evalueze prețul ori altă măsură valorică a activului-suport, dacă prețul sau o altă măsură valorică nu este disponibil publicului prin alte modalități;

(b)

piața reglementată asigură existența unor mecanisme adecvate de supraveghere pentru a monitoriza tranzacționarea și decontarea instrumentelor financiare în cauză;

(c)

piața reglementată se asigură că decontarea și livrarea, indiferent dacă este vorba de livrare fizică sau de decontare în numerar, pot fi realizate în conformitate cu clauzele contractuale privind instrumentele financiare în cauză.

Articolul 6

Certificatele de emisii

Certificatele de emisii menționate în secțiunea C punctul 11 din anexa I la Directiva 2014/65/UE care sunt recunoscute a fi conforme cu cerințele Directivei 2003/87/CE sunt eligibile pentru a fi admise la tranzacționare pe o piață reglementată, fără a fi impuse alte cerințe.

Articolul 7

Verificarea obligațiilor emitenților

(1)   Piețele reglementate adoptă și publică pe propriile site-uri web proceduri privind verificarea îndeplinirii de către emitenții de valori mobiliare a obligațiilor care le revin în temeiul dreptului Uniunii.

(2)   Piețele reglementate se asigură că respectarea obligațiilor menționate la alineatul (1) este verificată efectiv în conformitate cu natura obligației care face obiectul analizei, ținând cont de sarcinile de supraveghere efectuate de autoritățile competente relevante.

(3)   Piețele reglementate se asigură că procedurile menționate la alineatul (1) descriu:

(a)

procedurile utilizate de piețele reglementate pentru a obține rezultatul prevăzut la alineatul (1);

(b)

modul în care un emitent poate demonstra cel mai bine pieței reglementate respectarea obligațiilor menționate la alineatul (1).

(4)   Piețele reglementate se asigură că emitenților li se aduc la cunoștință obligațiile menționate la alineatul (1) atunci când o valoare mobiliară a acestora este admisă la tranzacționare, precum și la cererea emitenților.

Articolul 8

Facilitarea accesului la informații

Piețele reglementate dispun de proceduri ușor accesibile, gratuite și disponibile public pe siteurile lor web pentru a facilita accesul membrilor sau participanților lor la informațiile care au fost făcute publice în conformitate cu dreptul Uniunii.

Articolul 9

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la data care figurează la articolul 93 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva 2014/65/UE.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 24 mai 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 173, 12.6.2014, p. 349.

(2)  Directiva 2003/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau pentru admiterea valorilor mobiliare la tranzacționare și de modificare a Directivei 2001/34/CE (JO L 345, 31.12.2003, p. 64).

(3)  Directiva 2001/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 28 mai 2001 privind admiterea valorilor mobiliare la cota oficială a unei burse de valori și informațiile care trebuie publicate cu privire la aceste valori mobiliare (JO L 184, 6.7.2001, p. 1).

(4)  Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (JO L 302, 17.11.2009, p. 32).

(5)  Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative și de modificare a Directivelor 2003/41/CE și 2009/65/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 1095/2010 (JO L 174, 1.7.2011, p. 1).

(6)  Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).

(7)  Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).

(8)  Directiva 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 decembrie 2004 privind armonizarea obligațiilor de transparență în ceea ce privește informația referitoare la emitenții ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată și de modificare a Directivei 2001/34/CE (JO L 390, 31.12.2004, p. 38).

(9)  Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).

(10)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).


Top